Nieuws/Binnenland
1222424
Binnenland

Polisvoorwaarden en vakantievreugde

Veel mensen hebben een reisverzekering afgesloten voor het geval dat ze iets overkomt tijdens hun vakantie. Als je in de brochures leest waarvoor een reisverzekering dekking biedt, dan bekruipt je een gevoel van zekerheid: áls je dan wat gebeurt, ben je tegen van alles en nog wat verzekerd. Je hoeft dan tenminste geen financiële schade te lijden…. Maar ís dat ook zo?

Mensen besteden vaak - terecht - dagen en soms weken aan het voorbereiden van hun vakantie en aan het zoeken van een vakantiebestemming. Maar als het gaat om het afsluiten van een (reis)verzekering wordt die er vaak ook ‘nog even bij genomen'. Of we hebben die al jaren geleden afgesloten, en het liefst zo goedkoop mogelijk.

Als men een reisverzekering neemt lezen mensen vaak alleen de brochure, en als ze het iets serieuzer nemen lezen ze een keer de productwijzer, maar daar blijft het meestal bij. De brochure is in feite een reclameblaadje en die zijn nu eenmaal nogal suggestief opgesteld. Je hebt er eigenlijk niets aan. De productwijzer moet al wat meer toegespitste informatie bevatten, maar is nog steeds geen onderliggende en specifieke zekerheid voor een contract. Dat contract is namelijk de polis, en op de polis staan de voorwaarden genoemd welke bij de afgesloten reisverzekering horen. In de voorwaarden staat vermeld in welke omstandigheden u een beroep op de polis kunt doen en wat u aan uw verzekering heeft als er tijdens uw vakantie iets mis is gegaan. Hoeveel er wordt uitgekeerd als maximum bedrag voor bijvoorbeeld brillen, camera's en pc's. Bij ongevallen en als er vervangend vervoer nodig is.

Aanrader

Ik raad u dringend aan om als u een reisverzekering heeft afgesloten, eens op zoek te gaan naar de polis en de polisvoorwaarden. Neem eens uurtje de tijd om die beide papieren aandachtig te lezen. Ik verzeker u dat deze ‘studie’ u een boel teleurstelling kan besparen. U komt er dan namelijk achter dat u lang niet zo goed voor van alles verzekerd bent dan dat u dacht. En dat kunt u maar beter nú weten dan achteraf!

Dat geldt voor talloze situaties en voor allerhande goederen en bagage. Voorbeelden: uw zonnebril kostte 200 euro en u krijgt maximaal 70 euro vergoed. De extra lenzen en statieven die u bij uw camera heeft gekocht, worden als één uitrusting gezien en het maximumbedrag wat nu wordt uitgekeerd is nog niet een derde van het bedrag dat u zelf bij de aankoop heeft betaald. U heeft een paar minuten niet het oog gehad op uw bagage (je wilt toch ook éven de zee in?) en de verzekeraar vergoedt niets! U had het dashboardkastje van de auto niet afgesloten (wie doet dat nog als de auto op slot staat?) en de gestolen iPhone wordt daarom niet vergoed. Op de website stond dat sieraden verzekerd zijn, maar nu het een erfstuk betreft heb ik geen aankoopbon en krijg ik zowat niets uitgekeerd! Allemaal aanleiding voor een forse teleurstelling…Waar heb je dan zo'n verzekering voor?

Klemmend advies daarom: léés die voorwaarden! De ene reisverzekering is de andere niet, er zit écht heel veel verschil tussen.

Tip: als u - al lezende - tot de ontdekking komt dat u een wel érg armetierige reisverzekering heeft afgesloten, zeg hem dan –per vervaldatum - op en sluit nu meteen een nieuwe polis af. Beter tijdelijk één en een kwart reisverzekering dan een flut reisverzekering. Als u de diverse polisvoorwaarden vergelijkt, dan ontdekt u het verschil in kwaliteit vanzelf.Reisschade

Heeft u inmiddels al reisschade geleden? Lees dan opnieuw de polisvoorwaarden, vóórdat u uw claim bij de verzekeraar neerlegt. Doe dat overigens altijd schriftelijk en neem daar goed de tijd voor. U kunt uw claim dan gerichter toelichten en veel nauwkeuriger omschrijven. U zult dan merken dat de situaties die in de polisvoorwaarden worden omschreven ineens veel herkenbaarder zijn geworden. Er kunnen immers ook grijze gebieden zijn die men niet precies weet of zich niet meer kan herinneren. Als u de betreffende polisvoorwaarden goed heeft gelezen, kunt u die grijze gebieden zo veel mogelijk vermijden. Daarmee voorkomt u twijfel en onduidelijkheid. Houdt er rekening mee dat u om nadere toelichting kan worden gevraagd, dus overdrijf niet.

Heeft u eventueel vragen omtrent het claimen van een schade, dan kunt u die als reactie op dit bericht stellen of rechtstreeks op de website van Verzekeraarklachten plaatsen.

Voor het vergelijken van reisverzekeringen kunt u hier klikken.