Nieuws/Binnenland
1222427
Binnenland

Hof veroordeelt hooligans FC Utrecht

Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag elf supporters van FC Utrecht wegens rellen veroordeeld. Nog vier supporters werden vrijgesproken. Van de veroordeelden kregen twee minderjarigen werkstraffen van 120 uur plus 2 maanden voorwaardelijke jeugddetentie. De anderen kregen werkstraffen tussen de 90 en 240 uur.

Op 4 december liep de wedstrijd tussen FC Utrecht en FC Twente uit de hand toen woedende supporters de politie in het nauw dreven. Daarbij losten twee agenten waarschuwingsschoten. Acht agenten raakten lichtgewond.

De rellen volgden nadat er vuurwerk in het familievak van FC Utrecht was gegooid. Omdat er vooraf geen aanwijzingen voor rellen waren, stond er geen ME paraat. De politie was met 60 man en honden en paarden aanwezig, maar kon daarmee het Twentevak niet direct ontruimen. De Twentesupporters werden in het gastenvak vastgehouden, maar dat kon rellen niet voorkomen.

De straffen die het hof dinsdag oplegde zijn deels lager dan de politierechter in Utrecht had opgelegd. Ook werden supporters vrijgesproken die eerder waren veroordeeld.

Het Auditteam Voetbal en Veiligheid kwam maandag in een rapport met kritiek op gemeente, politie, voetbalclubs en Openbaar Ministerie rond de wedstrijd. Die hebben te weinig gedaan met belangrijke informatie voorafgaand aan de wedstrijd om de rellen te voorkomen, aldus het rapport.