Nieuws/Binnenland
1222429
Binnenland

Kritiek op inschatting relwedstrijd Utrecht

Gemeente, politie, voetbalclubs en Openbaar Ministerie (OM) hebben te weinig gedaan met belangrijke informatie voorafgaand aan de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente, die op 4 december uitmondde in rellen. Het Auditteam Voetbal en Veiligheid zegt in een rapport dat maandag is gepubliceerd, dat deze 'vierhoek' veel meer op de intuïtie had moeten vertrouwen. Volgens het auditteam hebben deze partijen onbevestigde, 'zachte' informatie ten onrechte naast zich neergelegd.

Het is een van vele conclusies die het auditteam trekt over de aanpak van de ongeregeldheden in Utrecht. Supporters van Utrecht en Twente gingen tijdens en na de wedstrijd op de vuist. Directe aanleiding was dat vanuit het Twentevak vuurwerk naar de Utrechtaanhang werd gegooid.

Het auditteam noemt een lijst van acht incidenten uit 2011, op basis waarvan „moeilijk kan worden vastgehouden” dat er geen extra bijzonderheden waren ten aanzien van deze wedstrijd. De vierhoek in Utrecht had zich moeten realiseren dat er door onder meer een eerder vuurwerkincident en de belaging van drie Utrechtspelers door Twentesupporters, een voedingsbodem was ontstaan voor geweld. Een 'trigger' kon de boel laten escaleren, meent het auditteam. In dit geval was dat het gooien van vuurwerk naar Utrechtsupporters.

Verder constateert het auditteam dat de ME 30 tot 40 minuten te laat was en dat er niet goed genoeg is gefouilleerd door personeel van zowel de Twentse als de Utrechtse voetbalclub. De Utrechtse politie zou haar licht kunnen opsteken bij andere korpsen om de ME sneller bijeen te krijgen. De clubs en de politie zullen wat het auditteam betreft de fouillering moeten verbeteren. En de club moet op zoek naar een effectievere manier om vuurwerk onder supporters op te sporen en vuurwerkafstekers en -gooiers te identificeren en te straffen.

Dat er voor het gooien van het vuurwerk, wat de directe aanleiding voor de ongeregeldheden was, niemand is opgepakt, noemt het auditteam wrang. In totaal zijn circa 90 verdachten van deelname aan de rellen gearresteerd.

In een reactie zegt de gemeente Utrecht de hoofdconclusies van het rapport te delen. Zo is onder meer de procedure voor de alarmering van de ME verbeterd. Verder gaat de politie scherper toezien op fouillering (vuurwerk) bij de club en wordt het cameratoezicht in samenwerking met FC Utrecht buiten het stadion verbeterd. Ook zegt de gemeente onbevestigde risico- en dreigingsinformatie beter te gaan gebruiken.