Nieuws/Binnenland
1222456
Binnenland

Eerste zitting rond aanslag op rechtbank

Twee mannen die op 21 september vermoedelijk de aanslag hebben gepleegd op het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid, moeten donderdag voor de rechter verschijnen. De aanslag werd gepleegd met een granaatwerper en richtte aanzienlijke schade aan het gebouw aan. Er vielen geen gewonden.

Dat laatste neemt niet weg dat justitie de aanslag onder meer aanmerkt als een poging tot moord op bewakers die die nacht in het gebouw aanwezig waren.

Ernstige feiten

De verdachten zijn de 24-jarige York M. en de 23-jarige Omar T. De aanklacht tegen M. bevat naast de granaataanslag nog een waslijst aan andere ernstige feiten. Zo zou hij - samen met T. - een 17-jarige jongen in elkaar hebben geslagen, om hem vervolgens een kogel in zijn romp te schieten.

Satudarah

Ook zou M. betrokken zijn bij een poging de voorman van de Amsterdamse afdeling van motorcub Satudarah, Etous Belserang, te liquideren. Deze exercitie resulteerde in een achtervolging, waarbij de auto van M. en een medeverdachte op de A9 bij Zwanenburg van de weg raakte.

Volg de laatste ontwikkelingen in de rechtszaal via de Twitterfeed van De Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman.

new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'profile', rpp: 6, interval: 6000, width: 'auto', height:'auto', background: '#ff0000', theme: { shell: { background: '#616161', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#fffaff', color: '#000000', links: '#0063f7' } }, features: { scrollbar: true, loop: false, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: false, behavior: 'all' }}).render().setUser('SaskiaBelleman').start();