Nieuws/Binnenland
1222567
Binnenland

Man door drietal als slaaf uitgebuit

Een man uit Deventer die nauwelijks kan lezen en schrijven is jarenlang als slaaf uitgebuit, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Een echtpaar uit Deventer en de in Duitsland wonende broer van de mannelijke verdachte zitten hiervoor al maandenlang vast in afwachting van hun proces. Een woordvoerder van het OM bevestigde woensdag een bericht hierover van de Stentor.

Het slachtoffer zou onder dwang en zonder vergoeding allerlei klussen hebben moeten doen, zoals 's nachts werken in een koelruimte, waarbij hij geen beschermende kleding droeg. Ook werd hij misbruikt voor frauduleuze praktijken waarbij auto's en een bv op zijn naam werden gezet, aldus het OM.

Maar daar bleef het niet bij, zegt justitie. Het slachtoffer moest ook toestaan dat zijn huis als hennepkwekerij werd gebruikt en de mannelijke verdachte uit Deventer zou ook zijn minderjarige dochter hebben misbruikt.

Volgens het OM werd de man mishandeld en geïntimideerd, waarbij ook met een vuurwapen is gedreigd. De drie werden begin april gearresteerd. De rechtbank in Zwolle bepaalde woensdag in een pro-formazitting dat ze moeten blijven vastzitten totdat de behandeling van hun rechtszaak medio november verder gaat. Het onderzoek loopt nog.