Nieuws/Binnenland
1222585
Binnenland

Amerikaans deel vogelgriepstudie gepubliceerd

Het onderzoek naar vogelgriep van de Universiteit van Wisconsin is woensdag verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De onderzoeksresultaten van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum worden nog niet naar buiten gebracht. Beide onderzoeken houden nauw verband met elkaar.

Zowel de onderzoeksleider van het Amerikaanse als die van het Nederlandse team, respectievelijk Yoshihiro Kawaoka en Ron Fouchier, schreven een manuscript over het omstreden onderzoek. Aangezien Kawaoka van de Amerikaanse autoriteiten eerder toestemming kreeg om te publiceren, komen die resultaten nu eerder naar buiten.

Over het onderzoek van Fouchier is maandenlang gesteggel geweest, waardoor publicatie werd vertraagd. De vrees bestond dat als de informatie in handen van terroristen zou vallen, die zelf een virus zouden kunnen maken. Publicatie is daarom ruim 4 maanden lang tegengehouden, tot staatssecretaris Henk Bleker vorige week een exportvergunning afgaf, waardoor de publicatie mogelijk werd. Die wordt binnen enkele weken verwacht.