Nieuws/Binnenland
1222786
Binnenland

Motie van wantrouwen om Q-koorts verworpen

De motie van wantrouwen die de Partij voor de Dieren donderdag indiende tegen minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw), is in de nacht van donderdag op vrijdag verworpen. Geen enkele partij in de Tweede Kamer steunde de motie van Marianne Thieme.

Thieme zei eerder op de dag dat ze ontevreden is over de manier waarop er met de Q-koortsuitbraak van 2007 is omgegaan en stelt dat de Tweede Kamer is misleid. Door de uitbraak zijn zeker 25 mensen overleden en werden naar schatting honderden chronisch ziek.

In de Kamer werd wel met brede steun een motie aangenomen van Stientje van Veldhoven van D66. Zij stelt dat de overheid tekort is geschoten bij de aanpak van de Q-koortsepidemie. Daardoor is het vertrouwen in de overheid geschaad en voelen veel mensen zich onvoldoende gehoord. Ze kreeg onder meer steun van GroenLinks, CDA, PvdA, PVV en ChristenUnie.

PvdA-Kamerlid Khadija Arib had gehoopt steun te krijgen van de Kamer om minister Schippers excuses aan te laten bieden aan alle betrokkenen. Haar motie werd echter verworpen. Schippers had eerder op de dag gezegd dat er geen reden is voor een excuus namens de overheid, hoewel ze betreurt wat er is gebeurd. Met de motie was ze het dan ook niet eens: „Ik kies mijn eigen woorden.”

Het kabinet heeft 10 miljoen euro beschikbaar gesteld om de getroffenen te ondersteunen. Daarmee wordt volgens de minister voldoende uitvoering gegeven aan de belangrijkste aanbeveling van de Nationale ombudsman, die de aanpak van de Q-koortsuitbraak vanaf 2009 had doorgelicht. Volgens hem is door de handelwijze het vertrouwen in de overheid geschaad en zouden excuses gepast zijn.