Nieuws
1222824
Nieuws

Jonge KPN-hacker komt op vrije voeten

De 17-jarige jongen die in januari telecombedrijf KPN zou hebben gehackt, komt donderdag voorlopig op vrije voeten. Zijn advocaat heeft om schorsing van het voorarrest verzocht en de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft het verzoek gehonoreerd. Het Openbaar Ministerie stemde eveneens met de voorlopige vrijlating in, aldus een woordvoerder van het landelijk parket woensdag. Als bijzondere voorwaarde geldt dat de verdachte niet op internet gaat.

De jongen, afkomstig uit Barendrecht, werd in maart aangehouden en vastgezet. Daarvoor hadden rechercheurs hem wekenlang online gevolgd. Omdat het om een minderjarige gaat, mag het OM niet zeggen waarom tot de schorsing van het voorarrest is besloten.

In februari bleek dat van 539 KPN-klanten persoonlijke gegevens als namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en wachtwoorden online waren gezet. KPN sloot daarop uit voorzorg voor circa 2 miljoen klanten het e-mailverkeer tijdelijk af. Ook nam het bedrijf maatregelen om de beveiliging te verbeteren. De persoonlijke gegevens bleken niet van KPN te komen, maar van een website waar de betrokken klanten hun e-mailadres van KPN hadden achtergelaten.

De verdachte heeft vermoedelijk ook een site beheerd waarop gegevens van gestolen creditcards worden verhandeld. Ook zou hij hebben ingebroken in buitenlandse computersystemen, waaronder die van een universiteit in Japan.