Nieuws/Binnenland
1222842
Binnenland

Flitspaalbomgewonde nog niet hersteld

De medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) die een hand verloor bij het onschadelijk maken van de zogenoemde flitspaalbom in Voorschoten, moet nog altijd 3 tot 4 dagen in de week revalideren. Ook een van zijn ogen raakte beschadigd. Dat zei Hans Linschoten, plaatsvervangend commandant van de EOD, donderdag.

Volgens Linschoten doet Defensie er alles aan om ervoor te zorgen dat de man, Frank, daar na zijn revalidatie kan blijven werken. „We staan in de toekomst borg voor hem en proberen passend werk voor hem te vinden”, zei hij, alhoewel Linschoten niet wist of de medewerker daar gebruik van wil maken. Een andere medewerker, Richard, liep bij het ontmantelen van de bom ernstige gehoorschade op. Hij is wel weer aan het werk. Een politieagent die ook gewond raakte, maakt het naar omstandigheden goed.

Linschoten zei het te betreuren dat de rechtbank de zaak tegen de twee verdachten donderdag niet inhoudelijk behandelde. „Dit geeft Frank nog steeds niet de mogelijkheid een periode af te sluiten.”

De twee verdachten hebben bekend de bom aan een flitspaal in Voorschoten te hebben vastgemaakt. De EOD ging ter plaatse om de bom onschadelijk te maken, maar door onbekende oorzaak ontplofte het explosief. De EOD deed een intern onderzoek naar de gevolgde procedures. Of daarbij fouten zijn gemaakt, werd donderdag niet duidelijk, omdat het rapport het stempel 'staatsgeheim' heeft meegekregen.