Nieuws/Binnenland
1224365
Binnenland

Oost-Europese obligaties lonen

Na de problemen in Spanje is de euro verder in koers gedaald. Beleggen in vreemde valuta is een oplossing om dit te ondervangen. Maar stel nu dat je alleen in euro mag en wilt beleggen. Hoe ga je dan om met de crisis in euroland? Beleggen in de bekende veilige havens levert nauwelijks nog wat op en beleggen in Zuid Europa is op zijn minst volatiel te noemen.

Een alternatief kunnen beleggingen in euro in voormalige Oost-Europese landen buiten de Eurozone gelegen zijn. Het kan raar lopen. Nog nauwelijks twintig jaar geleden was er armoede in deze landen en 12 jaar geleden waren ze bij lange na niet goed genoeg om lid te worden van de EMU.

Nu worden ze blijkbaar beschouwd als een goed alternatief om je geld te parkeren tijdens deze eurocrisis. Dit blijkt uit prijsbewegingen van obligaties uitgegeven door Oost Europese landen in dit jaar.

Zoals Tsjechië dat in februari een tienjaarslening in euro emitteerde. Uit onderstaande koersgrafiek blijkt dat de koers inmiddels met 9% is opgelopen.

 

Ook een lening uitgeven door Polen liet dezelfde koersontwikkelingen zien. Een elfjaars lening uitgegeven afgelopen juni laat gelijk een koerswinst van 6% zien.

 

Dit soort koersbewegingen verwacht je niet snel vanuit de saaie obligatiemarkt. Tenzij de kapitaalstromen van een dusdanige omvang zijn dat ze grote bewegingen veroorzaken. Zoals ook maandag bleek toen de Tsjechische spoorwegen een zevenjaars lening emitteerden. Niet gehinderd door een lagere rating dan het moederland en onbekendheid van de naam liet deze lening dinsdag gelijk een koersstijging van 2,5% zien.

Blijkbaar gaan geldstromen nog steeds de eurozone uit. Veel beleggers zien blijkbaar dat beleggen in debiteuren buiten de eurozone ook een manier is om te ontsnappen aan de volatiliteit van headlines en prijsbewegingen.

Erik Bakker is managing partner van OHV, een onafhankelijke financieel intermediair en vermogensbeheerder voor institutionele en particuliere klanten.