Nieuws/Binnenland
1225056599
Binnenland

Tbs met dwangverpleging voor terrassteker Groningen

GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft dinsdag een 67-jarige man een tbs-maatregel met dwangverpleging opgelegd wegens een poging tot doodslag op een terras op de Grote Markt in Groningen op 25 september vorig jaar.

Twee mensen die op het terras zaten van De Drie Gezusters raakten gewond. Een van hen werd in de nek gestoken, de tweede raakte gewond aan zijn hand toen hij probeerde in te grijpen.

Hendrik V. vertelde twee weken geleden aan de rechtbank dat hij wel het plan had om iemand neer te steken, maar niemand wilde doden. Zijn actie was bedoeld als een schreeuw om hulp. Hij vreesde gedwongen opname door toedoen van anderen, en wilde keuzevrijheid houden. Hij beschouwde de gevolgen van het neersteken van mensen als het afdwingen van hulp, maar dan wel op zijn eigen voorwaarden.

Volgens gedragsdeskundigen lijdt Hendrik V. aan een chronisch psychotische stoornis en was hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Sinds een hersenbloeding voelt hij zich onveilig en lijdt hij aan wanen. De kans op herhaling is groot, aldus de deskundigen.

De officier van justitie eiste eerder een gevangenisstraf van drie jaar in combinatie met tbs. De rechtbank zag geen reden voor een vrijheidsstraf, omdat er sprake zal zijn van een langdurige behandeling in een gedwongen kader. Mede vanwege zijn gevorderde leeftijd vindt de rechtbank dat een spoedige behandeling van Hendrik V.’s stoornissen nu voorop moet staan.