Nieuws/Binnenland
1225144
Binnenland

Londen kleurt Oranje

Londen kleurt Oranje deze zomer. Hier moet je als Nederlandse sportfan naartoe om de successen van onze sportploeg te vieren.

Woensdag 25 juli gaat het dak er al af op het Peninsula Festival in Greenwich, waar onder de noemer ‘If it ain’t Dutch, it ain’t much‘ een groot openlucht dancefeest wordt gehouden met onder andere dj’s Roog, Patrick Hagenaar en Steven Quarre.

Hoogtepunt van de Nederlandse festiviteiten is natuurlijk het Holland Heineken House. Dat strijkt dit jaar neer in Alexandra Palace, het uit 1873 stammende paleis voor volksvermaak, waar in 1936 de eerste tv-uitzendingen van de BBC vandaan kwamen, vormt het kloppende Oranje hart tijdens de Spelen.

Toegegeven, van alle nationale huizen is het Heineken Huis niet direct het best bereikbare feestterrein, maar wie eenmaal binnen is wil toch niet meer weg. Bovendien is het uitzicht vanaf ‘Ally Pally’ over heel Londen fenomenaal. Let op: wegens de verwachte drukte moet iedereen van te voren een kaartje (à 12,50) kopen. Per dag kunnen er maximaal 6000 bezoekers het Holland House in, enkele dagen zijn al uitverkocht.

Oranjecamping

De Oranjecamping gaat op die dag ook open op Low Hall Sport Ground in Waltham Forest, tussen het Heineken House en het Olympisch Park in. Met cabaret van Leon van der Zanden, live-radio van 3FM-dj Rob Stenders en een feestband is de camping een goede plek om rustig met een biertje neer te strijken. Voor wie op het laatste moment kriebels krijgt en nog naar Londen wil gaan: alle luxe-accomodaties zijn vol maar er is nog ruim plek voor wie zijn eigen tent mee wil nemen.

Andere Nederlandse hotspots: café De Hems in Soho (11 Macclesfield Street) is al eeuwenlang het vaste onderkomen voor Nederlanders die tijdelijk in de Britse hoofdstad vertoeven, met onder meer bitterballen en Hollandse bieren op het menu. De pub vormde tijdens de Tweede Wereldoorlog het officieus hoofdkantoor van het Nederlands verzet.

Waar De Hems nu vooral door toeristen en lokale stagiaires wordt bezocht, is Goat in Boots in Chelsea (333 Fulham Road) het onderkomen van Nederlandse bankiers en hippe twintigers die Nederlandse (voetbal)successen willen vieren. Ook tijdens de Spelen zal er een Oranje-sfeer heersen. Ook de Nederlandse uitbater van King’s Head in Earl’s Court (17 Hogarth Place) heet Nederlanders van harte welkom.

Waar feesten de landen?

Waar het Heineken House redelijk ver buiten het centrum van Londen ligt, zijn alle andere nationale feesthuizen midden in het centrum. Alle gezamenlijke Afrikaanse sportbonden toveren Kensington Gardens om tot Africa Land waar een keur van Afrikaanse artiesten de natte Londense zomer zal doen vergeten.

Van de Afrikaanse steppe kun je zo weer de Russische kou inlopen, want ook Rusland strijkt neer in Kensington Gardens met maar liefst grote terreinen. Daar zijn vele miljoenen voor uitgetrokken, de Russen willen laten zien dat ze zich goed voorbereiden op de eerstvolgende winterspelen die in de winter van 2014 in Sochi worden gehouden.

In het gratis Russia Park staat de Russische sport en cultuur centraal, in Sochi Park (waar bezoekers 20 pond toegang voor moeten betalen) heerst de wintersfeer al. Een stoeltjeslift neemt bezoekers virtueel en vierdimensionaal mee naar de Russische bergen waar over twee jaar geskied wordt. En voor wie zich tegen de kou wil weren, er wordt voldoende wodka geschonken.

Somerset House

Wie nog twee jaar verder wil kijken en behoefte heeft aan Brazilliaanse sferen, moet polshoogte nemen in Somerset House. De Brazillianen, die in 2016 de Spelen organiseren in Rio de Jarneiro, organiseren daar een spectaculair zomercarnaval. Vlakbij hopen de Belgen hun successen te vieren in Inner Temple.

De Duitsers strijken neer in het Museum of London Docklands, wat wordt omgetoverd tot een Bierkeller, Zwitserland neemt Glaziers Hall, vlakbij Borough Martket over. Ierland (Big Chill House, Kings Cross) en Italië (QEII congrescentrum, tegenover Westminster Abbey) beloven eveneens publiekstrekkers te worden.

Maar het grootste feest wordt verwacht in Jamaica House in de O2 Arena in Greenwhich, waar gevierd wordt dat het land 50 jaar geleden onafhankelijk werd van de Britten.