Nieuws/Binnenland
1225312
Binnenland

Nederlanders nemen hun huisdier liefst mee op vakantie

Kwispelreizen

Een vakantie zonder Fikkie of Micky, dat wordt niets. Oersaai! Dat lijkt niet eens op vakantie. Nederlanders nemen hun gezelschapsdieren liefst mee, dat blijkt overduidelijk uit uw vele honderden reacties op mijn vraag van vorige week over de vakanties van uw huisdieren.

Werkelijk bedolven ben ik onder de mails over de vakantiebelevenissen van onze huisdieren, ik kreeg de leukste foto' s, wel honderden. Ook poezen gaan volop mee op vakantie, zelfs papegaaien, konijnen en egels!

Lukt het om een of andere reden niet om met z'n allen te gaan - bijvoorbeeld als de hond liever thuis blijft, niet meer zo goed ter been is of slecht tegen de warmte kan - dan is een vertrouwde oppas thuis, veruit de beste oplossing. Opa of oma, een ander familielid, een goede buur of een huisvriend die de hond een paar keer per dag uitlaat en zorgt dat ook de kat een beetje aanspraak heeft en tegen de avond weer binnen is.

Nederlandse dierenvrienden zorgen voor elkaar. En voor elkaars huisdieren. Kijk, daar kan de rest nog een voorbeeld aan nemen!

'Bij ons in Spijkenisse verzorgen wij al ruim 25 jaar elkaars huisdieren in de vakantie', mailen mij Gerard en Bets Keereweer. 'Wij, opa en oma, gaan nooit weg in het hoogseizoen, dan verzorgen wij bij verschillende buren de katten. Als wij zelf op vakantie gaan, hoeven we ons nooit zorgen te maken. Dan staan de buren in de rij om voor onze katten te zorgen. Om deze mooie nabuurschap te vieren en elkaar te bedanken, gaan wij in onze woonwijk de Schenkel één keer per jaar met elkaar uit eten'.

Ik wist 't, ik wist 't: Nederland wordt steeds socialer! Huisdieren brengen mensen samen, zeker weten. Kijk alleen maar eens naar al die hondenbazen die ´s avonds bij het buurtplantsoen nog even gezellig een praatje maken. Kom daar elders eens om!

Ook in het buitenland brengen dieren direct een band. ´Als wij aan de Cote d´Azur onze twee hondjes uitlaten in hun hondenbuggy, hebben we overal direct aanspraak', mailt Rob Seller. 'Wij gaan tegenwoordig met ons oude campertje op vakantie en de honden gaan altijd mee', schrijft Wil Posthumus. 'De papegaai gaat uit logeren bij buren'.

'Zelf werk ik als vrijwilligster voor het dierenasiel in Enschede, maar onze hond Diego gaat op vakantie altijd mee', reageert Marjon Schabbink. 'Als wij gaan fietsen, zit hij in een open karretje en laatst nog bij het Gardameer zorgde dat voor de nodige bekijks!'

'De katten blijven dit jaar lekker thuis', mailt L. D. Christ. 'Vorig jaar kwamen ze alle drie ziek terug van een pension'.

Over ziekte gesproken: Peter Boogaard uit Delft, pas 79, was ook zó dol op zijn hond. Na het overlijden van zijn kooiker, werd Peter ziek. Maar de dokter kon niks vinden. 'Vertel me nou eens rustig wat er is gebeurd', zei de dokter. 'Toen bleek dat ik ziek was van verdriet', mailt Peter mij.

Ik vind zoiets heel erg. En aandoenlijk tegelijk. Wat kunnen we daar nu aan doen?

'Dit jaar gaat de hond naar een hondenhotel, voor het eerst', mailt Sven Witkamp. 'Ze wordt hier goed verzorgd en toch vind ik het maar niks. De hond maakt tenslotte onderdeel uit van het gezin!'

Goed gezien.

'Wij hebben twee schatten van katten en ook twee schatten van ouders die in de vakantie op ze passen', schrijft Dagny Vis.

Ik heb een feestweek gehad met al die mooie verhalen over zorgzaamheid in vakantie. Was het maar aldoor vakantie! 'Wij wonen buiten en als we op vakantie gaan, komt een goede vriendin, die zelf in een flat woont, op onze honden passen', mailt Bernadetta van Duyn. 'Ons 'buiten' is voor haar 'leven als God in Frankrijk'. Zo slaan wij twee vliegen in één klap!'

'Onze keffer Mickey is gek op vakanties', mailt Alfred Los. 'Lekker eten en lekker zwemmen en als het 'm te fris wordt, dan kruipt-ie gewoon onder een dekentje. Autorijden is-ie dol op, net als op een burgertje van de Mac!'

Zelfs honden mailden mij, als vanzelfsprekend! 'Vakantie zonder onze baasjes, dat doen wij niet', berichten mij Buck en Quispel uit de Noorwegenstraat in Alphen aan den Rijn. 'Het moet wel leuk blijven en dat lukt uiteraard niet zonder ons!'

jvnoord@telegraaf.nl

Lees hier meer lezersreacties