Nieuws/Binnenland
1225332750
Binnenland

Ontslagen agent krijgt werkstraf voor lekken politie-informatie

ARNHEM - Een voormalig politieagent die informatie lekte uit de politiesystemen krijgt een werkstraf van 120 uur. De agent was nog in opleiding en werkte bij de eenheid Oost-Nederland, hij is inmiddels ontslagen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man tientallen keren gegevens in de politiesystemen opgezocht. Dat deed hij voor zichzelf of op verzoek van bekenden aan wie hij de informatie doorgaf.

Eenmaal deelde de agent informatie met derden over een persoon die later is ontvoerd en ernstig mishandeld door een groep mannen. Of er een verband bestaat tussen het lekken van de informatie en de ontvoering is in het onderzoek van de Rijksrecherche niet vast komen te staan. De mannen die verdacht worden van de ontvoering en mishandeling worden vervolgd door het OM in Den Haag.

De agent is volgens het OM schuldig aan computervredebreuk (het onbevoegd raadplegen van de politiesystemen) en schending van zijn ambtsgeheim (lekken van politie-informatie). De agent heeft de feiten bekend en is door de politie ontslagen. Dat zijn omstandigheden waar het OM rekening mee heeft gehouden bij de strafoplegging.