Nieuws/Binnenland
1225372
Binnenland

Stadswachten op vingers getikt

Burgemeester Van der Laan heeft ingegrepen in het geweldsprotocol van toezichthouders in Amsterdam. Bovendien is hen bevolen niet langer te schelden tegen burgers.

De trainingen voor de handhavers zijn aangepast na een incident met een fietser die voor het Centraal Station met buitensporig fysiek en verbaal geweld werd overmeesterd. De man fietste in het gebied waar dat verboden is. Handhavers van de Dienst Stadstoezicht spraken hem daarop aan en hielden hem staande. Hij weigerde vervolgens zich te legitimeren.

Wat volgde was een waar gevecht tussen meerdere ordehandhavers en de fietser van middelbare leeftijd, dat door tientallen omstanders werd bekeken en gefilmd. Het filmpje leverde een stroom verontwaardigde reacties op.

De burgemeester heeft dan ook maatregelen genomen. „De verplichte periodieke training in het gebruik van geweld is aangepast naar aanleiding van dit incident”, zegt Van der Laan. „Er wordt nu meer aandacht besteed aan het gebruik van handboeien bij een zich verzettende verdachte en aan het werken onder grote publieke belangstelling.”

Lees verder in De Telegraaf van vandaag.