Nieuws/Binnenland
1225373
Binnenland

Zorgen om brandwonden bbq

We moeten tijdens de aankomende mooie zomerdagen de barbecue niet aansteken met brandbare vloeistoffen. Steeds meer mensen lopen namelijk brandwonden op tijdens het aansteken van de barbecue hiermee. De verwondingen worden bovendien steeds ernstiger.

Vooral veel jonge kinderen en mannen onder de dertig jaar zijn het slachtoffer. Dat zeggen de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en de Brandwonden Stichting.

„Dit soort ongelukken kunnen we voorkomen”, stelt plastisch chirurg Paul van Zuijlen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Omdat tot voor kort niet werd bijgehouden hoeveel mensen brandwonden opliepen tijdens het barbecueën, kunnen de organisaties niet zeggen hoe groot de stijging precies is. Wel is er volgens hen een duidelijke toename zichtbaar.

Op de Spoedeisende Hulp worden jaarlijks 200 slachtoffers met brandwonden gezien na een ongeluk met barbecueën. In totaal vallen er nog meer slachtoffers door de populaire vuurkorven en tuinfakkels waar vluchtige brandbare vloeistoffen in worden gegoten. Van de patiënten die zijn opgenomen in de drie Nederlandse brandwondencentra, liep bijna een op de vijf brandwonden op door een ongeval met brandbare vloeistoffen tijdens het barbecueën.

Chirurg Van Zuijlen: „Dit aantal zien we alleen maar toenemen. Ze komen binnen met enorme brandwonden. Gemiddeld is 11,3 procent van het huidoppervlak verbrand. Ter vergelijking: het oppervlak van de handpalm is slechts 1 procent van het totale huidoppervlak. Daar schrik ik echt enorm van, want de nasleep is dramatisch en levenslang.”

De drie meest geregistreerde brandbare vloeistoffen die ongelukken hebben veroorzaakt zijn bio-ethanol (25%), spiritus (21%) en benzine (17%).

Lees meer in De Telegraaf van vandaag.