Nieuws/Binnenland
12256
Binnenland

Amerikaan steelt bordje uit oorlogsmuseum

OVERLOON - Een Amerikaan heeft onlangs in Oorlogsmuseum Overloon een voorwerp van belangrijke historische waarde gestolen. Het ging om een handgeschilderd bordje waarop in het Duits wordt gewaarschuwd voor een mijnenveld. Het bordje is inmiddels terecht en zal weer worden terugbezorgd bij het museum, aldus de politie.

Na de diefstal op dinsdag 22 november zette het oorlogsmuseum een foto van de dader op Facebook, waarop zijn gezicht met gele streepjes deels onherkenbaar was gemaakt. Er stond een waarschuwing bij dat als de dief het bordje niet voor afgelopen maandag zou terugbrengen, de streepjes werden verwijderd.

Voor het zover kwam, wist de politie aan de hand van de camerabeelden te achterhalen wie de man was die het bordje in een grote boodschappentas stopte en het museum uitliep. Het spoor leidde naar een hotel in Oss waar de 56-jarige Amerikaan verbleef. In zijn hotelkamer vond de politie het gestolen voorwerp.

Het Openbaar Ministerie gaf hem een geldboete van 600 euro, die de Amerikaan direct heeft betaald. Hij is daarna vrijgelaten.