Nieuws/Binnenland
1226507
Binnenland

Varende Vaarkrant

De Varende Vaarkrant vond op de Reeuwijkse Plassen volop prachtige natuur, waar je in alle rust van kunt genieten.

Opknappertje

 Johan van Straten was op slag verliefd toen hij deze offshore zeilboot aantrof.

„Deze boot heeft een prachtige vorm. Een echte raceboot, en zie je die mooie lage opbouw? Ik heb deze boot nu een jaar, en, toegegeven, het is een behoorlijk klus. Er moeten nieuwe ramen in, het interieur moet ik volledig vernieuwen. Maar het leuke van zo´n klusproject is dat ik erachter kom dat ik meer in mars heb dan ik voorheen wist. Ik hou ervan alleen te varen, kan echt genieten van de stilte. Zo vind ik het ook heerlijk om alleen te klussen. Ik ben hier iedere middag te vinden. Als de boot vaarklaar is, wil ik er dolgraag mee naar Denemarken. En om te beginnen richting Amsterdam. Maar de grote vraag is of ik van de plassen af kom. Er is hier een uitgang, en ik vrees dat ik er vast kom te zitten. De Karnemelksloot is net iets te ondiep voor mijn boot. Ik hoop dat het lukt, wellicht kunnen de brugwachters mij erdoorheen slepen. Maar voorlopig zit ik nog midden in mijn klusavontuur."

Aardappelkist

 

Het was een behoorlijke zoektocht een boot te vinden die onder alle bruggen door zou kunnen. Ad Elderhorst kocht de Sälsten eerst samen met een aantal vrienden, maar inmiddels zijn vader Ad en zoon Arie eigenaar van deze zeldzame Zweedse salonboot.

„We hebben er zwaar in geïnvesteerd, zo zit er een elektrische motor in”, aldus Arie. De boot , die uit 1924 dateert, werd jarenlang gebruikt om mensen tussen een aantal Zweedse eilanden te vervoeren. Toen de eigenaar werd opgepakt omdat hij er ook illegaal drank mee transporteerde, raakte de Sälsten in de vergetelheid. Op het moment dat de bekende jachtmakelaardij Prins van Oranje uit Heeg deze vondst deed bij een Zweedse boer, werd ie gebruikt als aardappelkist. Arie, die als bedrijfsleider bij ´t Wapen van Reeuwijk werkt: „Het is een fantastische boot, die we gebruiken voor de verhuur van feesten en partijen. Iedere keer als ik achter het stuurwiel kruip is het ook voor mij een feest."

Paling peuren

 

„Kijk, dit gebruik je bij peuren.” Kees Pont en Jan Schimmel houden een visdraad voor mijn gezicht met daaraan een dot geregen wormen.

„De truc is de paling boven water te krijgen terwijl er geen haak aan zit.” Kees en Jan zijn al zo´n 40 jaar vismaatjes. Sinds Kees (voormalig deurwaarder uit Sassenheim) is gepensioneerd, logeert hij twee tot drie keer per week bij Jan. Om op snoekbaars, brasem en paling te vissen. Jan, gepensioneerd directeur van een bouwbedrijf, woont al zijn hele leven aan de Reeuwijkse Plassen. En heeft eigen viswater voor de deur.

„In dit afgesloten gebied heb ik zelf glasaal uitgezet. Maar sinds de wetgeving is veranderd, mag dit niet meer. De palingstand loopt hier achteruit, zoals ook de kwaliteit van het natuurgebied. Ik maak me daar druk over, en vecht ertegen.”

Kees en Jan trekken er het liefst ´s nachts met hun bootjes op uit, en dan vooral om te peuren.

„Het is een legale sport“, vertelt Jan die al sinds zijn zevende peurt. De vrienden turen moeiteloos vijf uur achtereen naar hun dobbers. „Het is passie. En onze vrouwen vinden het allemaal best.” Tijdens het vissen drinken ze niet, maar voor en na het vissen komt de fles op tafel. „Shaggie erbij, kroketje bakken. En dan praten we wat. Over vissen, ja.”

Eilandenrijk

 

Als Piet de Vos het familiebezit begint aan te wijzen, raken we de draad al snel kwijt.

„Die eilanden zijn van ons, het water dat tot aan de horizon reikt, en zie je die eilanden? Die hebben we allemaal verkocht.”

Sommige eilanden worden gebruikt als trouwlocatie, andere blijven ongerept zodat de vogels er hun gang kunnen gaan. En op zijn eigen landje zorgt Piet er voor dat de tuin tiptop op orde is.

„Hier kan ik mijn hoofd leegmaken, er is hier nooit iemand. Ik ben met pensioen. Ik houd van tuinieren, en als ik zin heb in paling dan zet ik mijn fuik uit. Een mooi leven.”

Het waterbezit is via de kant van zijn vrouw in de familie gekomen.

„Opa van Dam heeft overal stukjes land opgekocht. Mensen kochten ooit water vanwege de paling. Men zette fuiken uit, er was toen sprake van een levendige zwarte handel. Inmiddels is alles anders. Met de komst van de nieuwbouwwijken hier pal achter, kwamen de gemotoriseerde rubberbootjes. En de waterkwaliteit is niet meer zoals vroeger, 45 jaar geleden dronken we nota bene zo uit de sloot. Maar alle veranderingen ten spijt, het is hier nog altijd een uniek gebeuren.”

Brainstorm

 

En dan treffen we zowaar nog een fluisterboot. Ook Niels Salomons en zijn collega´s trotseren het slechte weer.

De werknemers van grondstoffenleverancier Wintershall hebben een vergaderzaal aan de plassen gehuurd voor hun jaarlijkse brainstorm. En dan biedt zo´n boottochtje de nodige afwisseling.

„Dit hebben we vorig jaar ook gedaan, en dat beviel ons goed. We vinden het hier prachtig”, zo roepen ze in het voorbijgaan.

Rondvaartuitje

 

Riet Filius komt zojuist van de Kaasmarkt in Gouda. Ze bezoekt de Reewijkse Plassen vaker, en vertelt - voor ze de rondvaartboot opstapt - dat ze het hier enig vindt.

„Ik organiseer dagtochtjes, voor particulieren en groepen. Momenteel ben ik met een groep vrijwilligers op pad. Dit tochtje is altijd leuk. En wat een geluk dat het nu droog is, en we kunnen heerlijk buiten zitten.”