Nieuws/Binnenland
1227304
Binnenland

Leider Sharia4Holland voor rechter

De leider van de radicaalislamitische groep Sharia4Holland staat vanochtend voor de rechtbank Amsterdam wegens doodsbedreigingen aan het adres van Geert Wilders.

De woordvoerder van Sharia4Holland sprak dreigende woorden tegen de PVV-leider tijdens een provocerende bijeenkomst 25 mei bij het Nationale monument op de Dam in Amsterdam.

Abu Qaasim

De verdachte, die zeer actief de publiciteit zoekt in de Nederlandse en buitenlandse media, en zelf ook eigen filmpjes plaatst op internet, noemt zichzelf "Abu Qaasim", maar zijn ware naam is Jassem Abdellaoui. Deze 29-jarige jongeman, opgegroeid in Woerden, was jarenlang een gewone, niet geradicaliseerde jongen, die fanatiek voetbalde bij de plaatselijke voetbalclub S.C. Woerden. Onlangs werd deze in korte tijd geradicaliseerde moslim geportretteerd door de Russische zender RT in een uitgebreide tv-reportage over de moslimintegratie in Nederland.

Justitie heeft hem ten laste gelegd dat hij „op 25 mei 2012 G. Wilders (lid van de Tweede kamer der Staten-Generaal) heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht, althans met zware mishandeling”. In de dagvaarding wordt letterlijk geciteerd uit zijn toespraak op de Dam, waarin Jasem Abdellaoui zegt „te dealen met Wilders, deze hond van de Romeinen, zoals het koninkrijk de islam met dit soort personen heeft gedeald in het verleden. Dus trek lering uit het geval van Theo van Gogh.”

Doodstraf

Sharia4Holland heeft meermalen publiekelijk verklaard dat Geert Wilders de doodstraf zou moeten krijgen. Toch meent de radicaalislamitische club dat de aanhouding van Abdellaoui en de rechtszaak een complot is van „de ongelovigen”. De groep zegt nieuwe acties voor te bereiden in Amsterdam. De geheime dienst AIVD waarschuwt dat aanhangers of sympathisanten van Shariah4Holland „de grens naar geweld oversteken”. Volgens minister Ivo Opstelten van Justitie is een verbod op de groep juridisch onhaalbaar.

Bij de gewraakte Dambijeenkomst werd Jassem Abdellaoui bijgestaan door Anjem Choudary, de zeer omstreden Britse aanvoerder van de Global Shariah Movement, de moederbeweging van Shariah4Belgium en Sharia4Holland. In Engeland zijn aanhangers van Choudary’s Global Shariah Movement veroordeeld wegens terreurplannen. Ook in de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen, over drie weken, zijn weer enkele Choudary-volgelingen opgepakt.