Nieuws/Binnenland
1227324
Binnenland

Sluiting dreigt voor crèches

Een snel groeiend aantal kinderdagverblijven dreigt kopje-onder te gaan. Zeker vijftig crèches balanceren op het randje van faillissement zegt het Waarborgfonds Kinderopvang. De eerste helft van dit jaar gingen er al twintig kinderdagverblijven failliet, een stijging van 65 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens directeur John Ringens is de kwaliteit van de opvang inmiddels in gevaar.

De brancheorganisatie Kinderopvang verwacht vooral na de zomervakantie veel faillissementen. „Dan komt een deel van de kinderen niet terug, omdat ze naar de basisschool gaan”, aldus een woordvoerder.

Door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag begin dit jaar zijn de opvangkosten flink gestegen. Een ouder met een modaal inkomen betaalde voor een kind dat twee dagen naar de crèche ging vorig jaar zo’n 420 euro per maand. In 2012 is dat 470 euro.

Het ging twintig jaar goed in de kinderopvangsector, maar sinds de bezuinigingen neemt de vraag naar betaalde opvang af. Ouders gaan minder werken of zoeken alternatieve opvang, bijvoorbeeld bij buurvrouwen of familie.

Lees meer in De Telegraaf van woensdag.