Nieuws/Buitenland
122774984
Buitenland

Kogel door de kerk: vreemdgaan strafbaar in Indonesië

Protestanten in Jakarta

Protestanten in Jakarta

JAKARTA - Het Indonesische parlement heeft dinsdag een nieuw en omstreden wetboek van strafrecht goedgekeurd. Het nieuwe wetboek stelt onder meer buitenechtelijke seks, seks voor het huwelijk en ongehuwd samenleven strafbaar. Hiervoor kunnen gevangenisstraffen van zes maanden tot een jaar worden opgelegd. Ook belediging van de president en overheidsinstellingen wordt strafbaar.

Protestanten in Jakarta

Protestanten in Jakarta

De plannen werden begin deze week al gelekt door ambtenaren aan persbureau Reuters, maar zijn nu officieel vastgesteld in het nieuwe wetboek dat in 2025 van kracht wordt.

Mensenrechtenorganisaties zien het wetboek als een ernstige beperking van rechten en vrijheden in het traditioneel tolerante land en als een stap richting islamitisch fundamentalisme. Maandag werd in verschillende Indonesische steden geprotesteerd tegen de voorgenomen wijzigingen.

Minder toeristen en expats

Organisaties uit het bedrijfsleven uitten eveneens hun zorgen. Zij vrezen dat de artikelen, die ook voor buitenlanders gelden, gevolgen zullen hebben voor het toerisme en Indonesië ook minder aantrekkelijk zullen maken voor expats. Om het bedrijfsleven en kritische parlementsleden enigszins tegemoet te komen is daarom in de teksten over seks en ongehuwd samenleven opgenomen dat alleen echtgenoten, ouders of kinderen aangifte kunnen doen.

In Indonesië is decennialang gediscussieerd over een nieuw wetboek van strafrecht. Het oude dateert nog uit de koloniale tijd.

In Indonesië is decennialang gediscussieerd over een nieuw wetboek van strafrecht, al sinds in 1945 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Het oude dateert nog uit de tijd dat Indonesië bij Nederland hoorde. De nieuwe wetgeving wordt gesteund door alle negen partijen in het parlement.

Viceminister van Justitie Edward Omar Sharif Hiariej zei voorafgaand aan de stemming trots te zijn dat zijn land een wetboek van strafrecht krijgt dat „in overeenstemming is met de Indonesische waarden” en dat het tijd is om de wetten uit de koloniale periode achter zich te laten. De Indonesische bevolking is overwegend moslim, maar bestaat ook uit aanhangers van andere religies zoals het hindoeïsme en het christendom.