Nieuws/Binnenland
1227829691
Binnenland

Leeuwarden overweegt noodopvang aan 600 asielzoekers

Op vang van vluchtelingen in het WTC Expo in 2015.

Op vang van vluchtelingen in het WTC Expo in 2015.

LEEUWARDEN - Leeuwarden gaat medio oktober mogelijk noodopvang bieden aan zeshonderd asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft gevraagd de Friezenhal van het WTC Expo te mogen inrichten voor de opvang van vluchtelingen.

Op vang van vluchtelingen in het WTC Expo in 2015.

Op vang van vluchtelingen in het WTC Expo in 2015.

Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover het verzoek en overweegt ermee in te stemmen. Voordat dat gebeurt, moet er nog een aantal zaken met het COA besproken en afgestemd worden, zegt burgemeester Sybrand Buma desgevraagd. „Dat gaat onder meer over financiën, veiligheid en ook gezondheid. Door corona moeten we over dat laatste zeker goede afspraken maken.”

Volgens Buma is het de bedoeling dat op 20 oktober de eerste mensen worden ontvangen. „We vinden dat als er bij ons een noodvraag wordt neergelegd, dat we dan niet zeggen: ga maar naar de buurman. Als zo’n vraag komt, dan is bij ons de gedachte, laten we vooral kijken hoe we het kunnen doen.”

De noodopvang in de Friezenhal zou voor een periode van een half jaar zijn, met de mogelijkheid om maximaal twee keer drie maanden te verlengen. De verwezenlijking en het beheer van de noodopvang wordt volledig uitgevoerd en betaald door het COA. De Friezenhal werd in 2015 ook al als tijdelijke opvang gebruikt. In maart 2020 zou dat weer gebeuren, maar dat ging uiteindelijk door de verspreiding van het coronavirus niet door.

Groot tekort

Het COA heeft te maken met een groot tekort aan opvanglocaties. Een groter aantal mensen dan normaal vraagt asiel aan, mede door de komst van evacués uit Afghanistan. Ook is er een gebrek aan woningruimte in Nederland, waardoor zogenoemde statushouders langer in de opvang moeten blijven. Eerder deed het kabinet een oproep aan gemeenten om waar mogelijk hulp te bieden. Ook in andere gemeenten wordt (mogelijk) noodopvang aan asielzoekers geboden, zoals in ’s-Gravendeel, Goes en Utrecht.

De gemeente Eemsdelta (Groningen) meldt dinsdag dat het zeer binnenkort ongeveer 150 asielzoekers gaat opvangen in een voormalig kantoorgebouw in Farmsum voor een periode van zes maanden. „We hebben de maatschappelijke verantwoordelijkheid een veilig en humaan onderkomen te bieden aan onder meer de Afghaanse evacués die onder zeer moeilijke omstandigheden op de vlucht zijn gegaan”, zegt burgemeester Gerard Beukema.