Nieuws/Buitenland
122827198
Buitenland

China: resten van raket bij Mexico in oceaan gevallen

Raket, ter illustratie

Raket, ter illustratie

MADRID - Een Chinese raket die afgelopen maandag een onderdeel van een ruimtestation had gelanceerd, is vrijdag teruggekeerd in de dampkring. Het grootste deel is daarbij verbrand, meldden de Chinese ruimtevaartautoriteiten. Een paar brokstukken zijn ongecontroleerd in de Grote Oceaan gevallen, enkele honderden kilometers ten zuiden van Mexico.

Raket, ter illustratie

Raket, ter illustratie

De Verenigde Staten hadden eerder gezegd dat de brokstukken boven het zuidelijke deel van de Grote Oceaan waren teruggekeerd in de dampkring, op ongeveer 100 kilometer hoogte. Waar de brokstukken waren neergekomen, meldde de United States Space Command echter niet.

Voor de ondergang vlogen de restanten van de raket over Zuid-Europa. In delen van Spanje werd het luchtruim daarom tijdelijk gesloten. Nederland lag niet in de gevarenzone, de raketonderdelen kwamen niet zo noordelijk.

Zodra een satelliet of een ander vaartuig in een baan rond de aarde is gebracht, zijn de onderdelen die hem hebben laten opstijgen niet meer nodig. In sommige gevallen krijgen ze dan een duwtje zodat ze worden gegrepen door de zwaartekracht. Ze plonzen daarna in de Grote Oceaan tussen Chili en Nieuw-Zeeland. Dat is de meest afgelegen plek op aarde. Het dichtstbijzijnde stuk land is bijna 2700 kilometer verderop. In andere gevallen krijgen de brokstukken juist een duw omhoog, zodat ze zelf ook in een baan rond de aarde blijven. Daardoor draaiden vele duizenden stukken ruimteafval rond onze planeet.

Ongecontroleerd

In dit geval gebeurde dat niet. De ’re-entry’ ging ongecontroleerd. China kon er daardoor niet voor zorgen dat de brokstukken zouden neerkomen op een plek waar geen mensen in de buurt zijn.

China lanceerde maandag het derde en laatste onderdeel van zijn ruimtestation Tiangong (Hemels Paleis). De module heet Mengtian, oftewel Dromen van de Hemel. Afgelopen juli ging een ander deel naar het Chinese ruimtestation, en de resten van de raket kwamen toen ongecontroleerd bij de Filipijnen in zee terecht.