Nieuws/Binnenland
1228333755
Binnenland

FIOD-baas weg om toeslagenaffaire bij Financiën

DEN HAAG - Algemeen directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD is per direct opgestapt vanwege de zogeheten toeslagenaffaire. In een mail aan het personeel stelt hij dat hem is gevraagd te vertrekken als hoofd van de FIOD, zo bevestigen bronnen berichtgeving hierover van Follow the Money. De topambtenaar werkte tijdens de affaire - waarbij vele honderden ouders die kinderopvangtoeslag kregen ten onrechte als fraudeur werden behandeld - op de afdeling Toeslagen.

Dinsdag maakte het ministerie van Financiën bekend dat het aangifte heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie wegens mogelijke misdrijven waaronder ’beroepsmatige discriminatie’ in de beruchte toeslagenaffaire. Het OM zal vooral kijken naar het werk van twee fraudeteams en de directie van de afdeling Toeslagen tussen 2013 en 2017. Het zou naast beroepsmatige discriminatie gaan om ’knevelarij’, een ambtsmisdrijf waarbij een ambtenaar bewust ten onrechte geld opeist.

De topambtenaar stelt in de mail dat hij geen betrokkenheid, wetenschap en directe verantwoordelijkheid heeft gehad bij de behandeling van toeslagen. Wel was hij betrokken bij de strafrechtelijke aanpak van toeslagen met een rechterlijke toets, waar bij zijn weten geen discussie over is.

Door de harde fraudeaanpak die de Belastingdienst enkele jaren terug hanteerde, kwamen veel gedupeerden in grote financiële problemen. Toenmalig staatssecretaris Menno Snel trad eind vorig jaar op wegens de affaire.

Zijn opvolger staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) kondigde dinsdag al aan dat het ministerie hangende het onderzoek „interne maatregelen” zou nemen. Zij wilde daar verder niets over zeggen.