Nieuws/Binnenland
122842349
Binnenland

Jongeren (12 tot 18 jaar) opgepakt voor terroriseren metrostations Amsterdam

AMSTERDAM - De afgelopen maanden zijn in Amsterdam twaalf jongeren van 12 tot en met 18 jaar aangehouden op verdenking van intimidatie, mishandeling, vernieling en openlijke geweldpleging op metrostations. Het merendeel van de jongeren mag niet meer op de stations komen. Sindsdien zijn daar beduidend minder incidenten, aldus de politie.

De jongeren waren betrokken bij verschillende incidenten. Zo liep een 17-jarige in januari bij het Centraal Station een gebroken kaak op nadat hij mishandeld werd. In maart zouden de jongeren een vrouw lastig hebben gevallen en geschopt. Diezelfde dag volgden nog vijf geweldsincidenten.

Meerdere mensen deden aangifte. "Daaruit bleek duidelijk dat de mishandelingen en intimidaties hun sporen nalieten bij sommige slachtoffers. Ze voelen zich door de nare ervaringen onveilig op straat", aldus de politie, die een speciaal onderzoeksteam samenstelde dat alle incidenten en camerabeelden ervan verzamelde.

De incidenten gebeurden allemaal bij metrostations van de Noord/Zuidlijn. Veel van de jongeren, die familie van elkaar zijn of elkaar kennen van school, bleken al bekenden van de politie te zijn. De verdachten zijn gehoord en de rechter-commissaris heeft ze op vrije voeten gesteld. Op een later moment moeten ze zich voor de rechter verantwoorden.

De meeste aangehouden jongeren hebben een contact- en locatieverbod gekregen, meldt de politie. Ze mogen daardoor niet met de medeverdachten omgaan en niet meer op de stations komen. Dat ze niet allemaal zo'n verbod hebben gekregen, komt omdat ze verdacht worden van verschillende dingen, aldus een politiewoordvoerder. "Het gaat om best veel incidenten, waar de jongeren in verschillende samenstellingen bij betrokken waren. Dus dat verschilt per persoon."

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop