Nieuws/Binnenland
1228589
Binnenland

Speciaal getal

Waarom brengt 7 geluk?

Vrienden van ons trouwen op 07-07. Ze hebben speciaal voor deze datum gekozen omdat zeven een geluksgetal is. Maar waar komt dat eigenlijk vandaan?

Nagenoeg wereldwijd wordt zeven als geluksgetal beschouwd. Dat zie je bijvoorbeeld terug bij gokkasten, waar 777 voor de ultieme jackpot staat. Ook blijken mensen het getal 7 vaker dan gemiddeld als eindgetal voor een staatslot te kiezen.

Dat het cijfer een geluksgetal is, heeft alles te maken met de veelvoorkomendheid en belangrijkheid ervan. Allereerst speelt het een hoofdrol in veel religies. Het is het getal der voltooiing. God schiep de wereld in zeven dagen, de katholieke kerk heeft zeven sacramenten, de Joden hebben de zevenarmige kandelaar en Japan kent de zeven gelukkige goden. Bij de Maya’s geldt het als de som van het getal 3 en 4, cijfers die staan voor de man en vrouw, de perfecte eenheid.

Het getal komt ook in sprookjes vaak voor. Sneeuwwitje had zeven dwergen, de wolf speelde met de zeven geitjes en de reus van Kleinduimpje liep op zevenmijlslaarzen. Zeven juli is daarom ook al jarenlang de dag van het sprookje.

Ook op andere gebieden komt het getal vaker voor: zeven zeeën, zeven continenten, zeven wereldwonderen. Daarnaast voltrekken cycli zich vaak in zeven eenheden: zo bestaat een week uit zeven dagen, vernieuwen onze lichaamscellen zich elke zeven jaar en wordt in de economie zeven jaar hoogconjunctuur afgewisseld met zeven jaar laagconjunctuur.

Overigens heeft het getal niet alleen positieve associaties. In China is het juist een ongeluksgetal. Naar verluidt liep de verkoop van de Boeing 777 daar nauwelijks. Ook is sprake van zeven hoofdzonden: hoogmoed, hebzucht, lust, afgunst, gulzigheid, woede en gemakzucht.

Katina Stavrianos