Nieuws/Binnenland
1229634
Binnenland

Sneijder wil Auschwitz bezoeken

In navolging van een delegatie van de Duitse selectie brengt het Nederlands elftal vanochtend een bezoek aan het voormalige Duitse concentratiekamp Auschwitz-Birkenau op Pools grondgebied, op zo’n zestig kilometer van Oranjes thuisbasis in Krakau. "Het is misschien raar om te zeggen, maar ik kijk ernaar uit”, aldus Wesley Sneijder, die aangaf dat niemand in het hotel blijft. "We gaan allemaal.”

De spelers van Nederland kregen tijdens hun verblijf in Lausanne op een informatieavond van hoogleraar Herman Pleij te horen wat ze kunnen verwachten. "We weten een klein beetje wat we gaan aantreffen”, blikte Sneijder vooruit op het bezoek aan het vernietigingskamp uit de Tweede Wereldoorlog, waar meer dan één miljoen mensen werden omgebracht. "We zijn nu vlak bij Auschwitz. En je maakt niet vaak mee dat je ernaar toe kunt. Ik wil er graag naar toe.”

Geen invloed

De middenvelder van Oranje verwacht niet dat het indrukwekkende bezoek impact zal hebben op de EK-voorbereiding. "We zijn hier om Europees kampioen te worden. Het zal geen problemen opleveren.”

Ook voor Rafael van der Vaart was het geen optie om niet te gaan. "Het schijnt een heel grote indruk te maken en het zal heftig zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ik er niet heen wil. Auschwitz is iets wat je moet hebben gezien. Ik denk dat het goed is.”

Zo denkt bondscoach Bert van Marwijk er ook over. "Natuurlijk wordt het heftig. Sommige dingen uit de geschiedenis mag je niet vergeten.”