Nieuws/Buitenland
1230177027
Buitenland

Cuba stemt voor legalisering homohuwelijk en draagmoederschap

HAVANA - Cuba heeft met een referendum ingestemd met de openstelling van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht, adoptie door koppels van hetzelfde geslacht, het toestaan van draagmoederschap en meer rechten voor niet-biologische ouders.

De volksraadpleging ging over een nieuwe versie van de zogeheten familiecode uit 1975. Verkiezingsfunctionarissen spreken op basis van de voorlopige uitslag, met bijna 67 procent van de kiezers voor de wijziging, van een „onomkeerbare trend.” „De familiecode is geratificeerd door de mensen”, aldus de voorzitter van de kiesraad op staatstelevisie.

Het besluit wordt gezien als een grote stap in een land waar machogedrag sterk aanwezig is en de autoriteiten nog in de jaren zestig en zeventig homoseksuele mannen naar werkkampen stuurden. Het officiële standpunt is sindsdien veranderd. De communistische regering voerde een grote mediacampagne voorafgaand aan het referendum.

De nieuwe familiecode is volgens president Miguel Díaz-Canel „een eerlijke, noodzakelijke, actuele en moderne norm die rechten en garanties geeft aan alle mensen.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop