Nieuws/Binnenland
1230209
Binnenland

'Homotherapie' zelf betalen

Wie nog in homotherapie wil, zal dat zelf moeten betalen. De omstreden 'behandeling' die werd aangeboden door de orthodox-protestantse organisatie Different, hoeft niet meer te worden vergoed door de zorgverzekeraars.

Dat staat in een brief die minister Schippers (Volksgezondheid) vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Different bood hulp aan voor mensen die moeite hadden met het accepteren van hun homoseksualiteit. Dit voorjaar raakte de instelling in opspraak, omdat medewerkers claimden dat homoseksualiteit een keuze is waarmee mensen geholpen kunnen worden. Deze therapie werd vergoed vanuit het basispakket.

Geen stoornis

Volgens minister Schippers is het geen psychiatrische stoornis als mensen hun homoseksuele gevoelens niet kunnen of willen uiten vanwege hun geloof, maar een religieuze uiting. „Er is dan ook geen sprake van een psychiatrische diagnose, geen sprake van psychiatrische behandeling en dus geen sprake van verzekerde zorg”, concludeert de minister dinsdag.

Lees meer in De Telegraaf van dinsdag.

De stichting Different, die therapie aanbiedt voor christenen die worstelen met hun homoseksualiteit, stapt naar de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Dit zei directeur Henk van Rhee van Tot Heil des Volks, de organisatie waar Different deel van uitmaakt, in het NCRV-programma Lunch! op Radio 1.