Nieuws/Binnenland
1230464
Binnenland

Zonder reisverzekering op vakantie

Rob* gaat als rugzaktoerist naar Thailand. Hij reist een maand lang in zijn eentje door het land. In een authentiek Thais dorpje wordt hij plotseling omver gereden door een voorbijrazende scooter.

Rob heeft een hersenschudding en een bloedende beenwond. De lokale dokter verleent eerste hulp, maar een dag later begint de wond te etteren. Rob vertrouwt het niet en neemt een taxi naar een ziekenhuis. In het hospitaal wordt z’n wond schoongemaakt en een bed voor hem gereed gemaakt.

De volgende dag blijkt dat hij alleen in het ziekenhuis kan blijven als zeker is dat de kosten worden betaald. Rob kan zelf de eerste nacht betalen, maar niet voor meer dagen. Hij belt de Nederlandse ambassade in Bangkok en vraagt of die de verdere kosten van het ziekenhuis voor hem betaalt. Een medewerker van de ambassade vertelt hem dat de ambassade alleen bemiddelt als een verzekeringsmaatschappij of een particulier zich garant stelt.

Geen hulp van ambassade

Maar Rob heeft geen reisverzekering, zijn ziektekostenverzekering dekt geen kosten buiten Europa én hij kent niemand die de kosten kan voorschieten. "Ook in dat geval kan de ambassade hem niet helpen", zegt de medewerker. Dat schiet Rob in het verkeerde keelgat. Hij vindt het schandalig dat de Nederlandse ambassade hem als Nederlandse belastingbetaler niet de hulp geeft die hij nodig heeft. Rob gaat zo snel mogelijk naar Nederland. Eenmaal thuis geneest de beenwond snel. Maar de hoofdpijn als gevolg van de hersenschudding blijft aanhouden. Voorlopig kan hij niet aan het werk.

Rob vindt dat de ambassade in Bangkok ervoor verantwoordelijk is dat hij voortijdig het Thaise ziekenhuis uit moest. Hij dient een klacht én een schadeclaim in bij de minister van Buitenlandse Zaken. De minister vindt de klacht ongegrond en wijst de schadeclaim af.Eigen schuld

Rob is het daar niet mee eens en schrijft een brief aan mij. Ik vind dat de Nederlandse ambassade niet verantwoordelijk is voor de gevolgen van het ongeluk. Het is zijn schuld dat hij reist zonder een goede reisverzekering. Een reiziger met een goede verzekering reist zorgelozer dan degene die op de bonnefooi vertrekt.

* Gefingeerde naam

Hier kunt u de column van Alexander Brenninkmeijer zien in een filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=Y6J5PY0R0-k