Nieuws/Binnenland
1230638
Binnenland

Professor neemt ontslag na fraude

Hoogleraar Consumentengedrag en Samenleving Dirk Smeesters van de Erasmus Universiteit heeft ontslag genomen. Dat maakte de Erasmus Universiteit maandag bekend.erasmus

Of de professor ontslag nam vanwege deze kwestie, kon een woordvoerder niet bevestigen. De onderzoekscommissie Wetenschappelijke Integriteit onderzocht zijn werk omdat er vermoedens bestonden dat hij wetenschappelijke fouten had gemaakt.

In de artikelen die worden teruggetrokken staan bevindingen die statistisch gezien hoogst onwaarschijnlijk zijn. De data waarop het onderzoek gebaseerd waren, bleken niet meer beschikbaar te zijn toen daarom gevraagd werd. Smeesters heeft volgens de Erasmus Universiteit zelf toegegeven „dat hij data zodanig heeft geselecteerd dat de gezochte effecten statistisch significant werden.”

Volgens de universiteit is er geen enkele reden om te twijfelen aan de goede trouw van de andere auteurs van de publicaties.

In november vorig jaar kwam de fraude van hoogleraar Don Poldermans van het Erasmus MC aan het licht. In september werd bekend dat hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg op grote schaal gefraudeerd had met onderzoeksgegevens.