Nieuws/Buitenland
1232950138
Buitenland

’Coronapil ook naar arme landen’

GENÈVE - Farmaceut Merck, dat in Europa actief is onder de naam MSD, deelt de patenten voor zijn nieuwe coronapil. Anderen kunnen die pil dan goedkoop maken voor 105 arme landen, voor wie het middel anders onbereikbaar zou zijn. MSD heeft woensdag een deal aangekondigd met de zogeheten Medicines Patent Pool, een internationale organisatie die door de Verenigde Naties wordt gesteund.

MSD heeft afgesproken dat het geen vergoeding ontvangt zolang de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties het coronavirus beschouwt als een noodtoestand.

MSD heeft de pil molnupiravir ontwikkeld. De gegevens uit de onderzoeken naar dat middel worden al gedeeld met het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Als dat het middel goedkeurt, kan het in Nederland en de andere Europese landen op de markt komen.

In de Verenigde Staten loopt een aanvraag voor goedkeuring. Volgens MSD helpt de pil voorkomen dat mensen na een coronabesmetting ernstig ziek worden of overlijden. Het kan het eerste middel worden dat mensen kunnen slikken tegen Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.