Nieuws/Buitenland
123296755
Buitenland

Wereldleiders reageren geschokt op aanslag Kabul

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

DEN HAAG - Vanuit de hele wereld komen geschokte reacties op de aanslag bij het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul die donderdag aan tientallen mensen het leven heeft gekost. Zo heeft de Franse president Emmanuel Macron de families van de Amerikaanse en Afghaanse slachtoffers gecondoleerd. Hij roemt de „heldhaftige acties van degenen die in Kabul zijn om de evacuaties uit te voeren.”

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Ook elders in Europa wordt steun betuigd. Zo zei de Spaanse minister-president Pedro Sánchez dat de „hele internationale gemeenschap meeleeft met de Afghanen.” De Italiaanse premier Mario Draghi veroordeelde de „verachtelijke en afschuwelijke aanval op weerloze mensen die vrijheid zoeken” en de Poolse president Andrzej Duda spreekt van een „laffe daad.”

De Canadese premier Justin Trudeau zei dat „zijn hart brak voor de bevolking van Afghanistan.” Hij beloofde er alles aan te doen om Afghaanse vluchtelingen op te vangen in zijn land. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern sprak van een „verachtelijke aanval op veel onschuldige families die gewoon veiligheid zochten vanwege de ongelooflijk moeilijke en kwetsbare situatie in Afghanistan.”

Door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is „de gruwelijke aanval” met „de sterkste bewoordingen” veroordeeld. Hetzelfde ministerie van Saudi-Arabië schrijft dat de aanslagen „onverenigbaar zijn met alle religieuze principes en menselijke waarden.” Egypte spreekt van „gruwelijk terrorisme.”

De Amerikaanse president Joe Biden sprak donderdag in een toespraak van „een moeilijke dag.” Ook de Nederlandse demissionaire minister-president Mark Rutte heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanslag. „Afschuwelijke berichten”, schreef de premier. „Veel doden en gewonden, te midden van mensen die op zoek zijn naar veiligheid. Een enorme tragedie.”