Nieuws/Binnenland
1232983
Binnenland

Leugentjes om bestwil?

De politiek zit in een lastig parket. Politici moeten beloftes doen om zieltjes te winnen, terwijl van te voren al duidelijk is dat die niet nagekomen kunnen worden. Leugentjes om bestwil?

Partijleiders in Noord-Amerika en Europa zitten allemaal met hetzelfde probleem: om gekozen te worden moeten ze prachtige praatjes verkopen, terwijl ze weten dat die beloftes niet nagekomen kunnen worden. Het volk kiest op basis van lege woorden en wordt vervolgens een mooi oortje aangenaaid!

Kalkoenen kiezen niet voor Kerst

Niemand zal kiezen voor een politieke partij die zegt: “We moeten bezuinigen en ik kom dat geld bij u weghalen!” Ik ken niet veel mensen die vinden dat zij te weinig belasting betalen en daarom graag bereid zijn tot een hogere afdracht richting de Staat.

Iedereen zal kiezen voor zijn eigen portemonnee en heeft er dan weer geen moeite mee als anderen wél moeten bezuinigen. Heeft u ooit gehoord van kalfjes die vrijwillig naar de slachtbank huppelen, omdat hun vlees het lekkerste is?Oorzaak van alle problemen

In de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw had Europa het goed: veel mensen die veel verdienden, daarom veel kochten, veel (indirecte) belasting betaalden en dus waren we rijk. De overheid kon geld laten stromen als water, want er kwam meer dan genoeg binnen. Alles mocht, alles kon, overal was geld voor, hoe gekker hoe beter. Immers: geld zat!

In de aankomende decennia zal het geheel anders liggen. Er zijn minder mensen die het werk verrichten en door een zwakkere economie (zeker de aankomende jaren) komt er veel minder (belasting)geld binnen. Het uitgavenpatroon van de afgelopen decennia zal dus drastisch aangepakt moeten worden.Terug naar toen?

Dit simpele feit wordt nooit voorgelegd. "Minder mensen die minder verdienen in een minder goede economie" strookt niet met: "Er komt bakken met geld binnen, dus subsidies worden onbeperkt verschaft."

Graag nodig ik u uit om het verkiezingsprogramma van uw favoriete politieke partij erbij te pakken. Staan daar opmerkingen in die refereren aan vroeger (de gulden, het sociale vangnet, de solidariteit van toen), dan wil ik u vragen om de realiteitszin daarvan in gerede twijfel te trekken.

Of u moet geloven dat bomen tóch tot in de hemel groeien, gras eigenlijk blauw is en het mannetje op de maan wél bestaat…