Nieuws/Binnenland
1233061
Binnenland

Blind nog rouwig om ontslag Olsen

Een van de meest bewogen episodes uit de carrière als clubtrainer van Morten Olsen was zijn verblijf bij Ajax. In het seizoen 1997/1998 beleefde de Amsterdamse club onder zijn leiding een van de beste eredivisieseizoenen uit de clubhistorie, waarna het in het seizoen erop helemaal mis ging. Olsen verzoop in het slepende conflict met de gebroeders De Boer en stond al voor de kerst op straat. "Dat ontslag vind ik tot op de dag van vandaag onterecht”, aldus toenmalig Ajax-aanvoerder Danny Blind.

"Alles werd toen nog bekeken vanuit het perspectief van de succesjaren 1995/1996. En dus werd snel de beslissing genomen dat hij ontslagen moest worden. Ajax had toen met Van der Sar, de gebroeders De Boer, Litmanen en mijzelf nog het geraamte staan van het succeselftal van midden jaren negentig. Daar kwam Olsen met enkele prima aanvullingen op door spelers als Shota Arveladze en Michael Laudrup aan te trekken. We speelden dat eerste seizoen oogstrelend voetbal, pakten de dubbel en scoorden maar liefst 112 doelpunten in de eredivisie. Het was een prima prestatie om het elftal zo te renoveren.”

"In het tweede jaar liep het van meet af aan verkeerd door de perikelen rond Frank en Ronald, die weg wilden. Dat had een enorme impact op het seizoen. Die situatie heeft maandenlang geduurd en beïnvloedde de sfeer. Bovendien raakte Olsen twee belangrijke krachten kwijt. Na de nederlaag tegen FC Porto werd hij al voor de winterstop ontslagen en dat betreur ik nog altijd.”

Lees het volledige artikel in de betaalde online versie van De Telegraaf (gratis voor abonnees of eenmalig voor 1,10 euro).