Nieuws
1233116
Nieuws

Van Rijsselberghe: Even inkomen

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe houdt voor en tijdens de Olympische Spelen een exclusieve weblog bij voor telesport.nl. Momenteel bevindt de titelfavoriet zich in Weymouth, waar hij op het olympische water een World Cup afwerkt. Zijn laatste grote test begon echter niet zoals hij had gehoopt.

"Het was begin deze week wel weer even wennen om een wedstrijd te varen. De wind hier in Weymouth kwam uit een aparte hoek en het is alweer bijna drie maanden geleden dat ik met zoveel windsurfers aan de start stond. De eerste race, waar ik als 27ste finishte, was dan ook echt even inkomen. Maar dat moet me op de Olympische Spelen straks natuurlijk niet gebeuren.

In het olympische toernooi heb je net als tijdens de World Cups één resultaat dat je mag wegstrepen. In dit toernooi heb ik die dus meteen in mijn eerste race gevaren. Daar hoef ik me dan nu ook niet meer druk om te maken, want ik mag gewoon geen slecht resultaat meer neerzetten. Maar als het echt om de medailles gaat, bewaar ik die mogelijkheid uiteraard liever tot later in het toernooi.

We zijn hier al maanden aan het trainen, maar er kan –vooral met het weer- natuurlijk altijd iets onverwachts gebeuren. Zo komt de wind meestal uit het Zuidwesten, maar gisteren tijdens de eerste race dus niet. Op zich was dat ook wel weer goed, want het legde meteen bloot dat ik onder die omstandigheden nog werk te doen heb. Want om straks op de Spelen te kunnen winnen, moet je met alle omstandigheden goed zijn.

Omdat ik er verder toch niks aan kan veranderen, houd ik me alleen nooit bezig met de weersverwachtingen. Deze World Cup duurt nog tot en met zaterdag en mijn coach houdt de voorspellingen wel in de gaten en vertelt ze meestal tijdens het avondeten. Maar de volgende dag kan het zo weer anders zijn, dus ik pin me er nooit aan vast. Nu niet en tijdens de Spelen ook niet. Want dan ga ik me allerlei voorstellingen maken van hoe ik zou moeten varen en dan blijkt het uiteindelijk toch anders te zijn.

Maar als ik invloed zou kunnen uitoefenen op de weergoden, dan zou ik het natuurlijk wel weten. Dan staat er in de tweede week van augustus een middelmatig windje, 4 of 5, uit het Zuidwesten. En is het een stuk warmer dan nu. Want surfen met tien graden buitentemperatuur, slagregens in je gezicht en amper gevoel in je vingers en tenen, is niet ideaal. Al ging het me hier de laatste races gelukkig wel weer een stuk beter af. En dat was na zo’n begin wel nodig ook."