Nieuws/Binnenland
1233509
Binnenland

Wat is wijsheid met hypotheekaftrek?

Het lijkt erop dat de hypotheekrenteaftrek volgend jaar wordt ingeperkt. Omdat ik al een tijdje overweeg om voor het eerst een huis te kopen, wil ik graag weten wat nu wijsheid is. Moeten we nog in 2012 een huis kopen onder de oude regels of wachten tot volgend jaar, in de hoop dat de huizenprijzen verder zakken?

Het plan is inderdaad om vanaf 2013 de hypotheekrenteaftrek te beperken door bij nieuwe hypotheken een volledige aflossing in dertig jaar verplicht te stellen. Die aflossing moet op basis van een annuïteitenhypotheek. Daarbij is in eerste instantie uw maandbetaling voor een groot deel rente en voor een klein deel aflossing. In de laatste jaren is de rentecomponent een stuk kleiner omdat u tegen die tijd al veel heeft afgelost. Per saldo heeft u dan dus ook minder belastingvoordeel.

Als ik de annuïteitenhypotheek met de nu nog populaire spaarhypotheek vergelijk, dan stijgen de maandelijkse netto kosten met gemiddeld 17 procent over de hele looptijd. Bovendien kiezen veel huizenkopers er nu nog voor om niet meer dan de helft van de lening af te lossen. In die vergelijking is de annuïteitenhypotheek zelfs 35 procent duurder. De extra kosten zitten vooral aan het einde van de looptijd. Per saldo wordt het kopen van een huis dus gewoon duurder vanwege de veel lagere renteaftrek.

Toch zal het maximaal te lenen bedrag volgend jaar niet of nauwelijks wijzigen, omdat de banken uw maximale hypotheek nu al berekenen op basis van een dertigjarige annuïteitenhypotheek. Niettemin verwacht ik dat de huizenprijzen vanwege de maatregelen nog verder kunnen dalen, omdat de kosten toenemen. Dat pleit er in eerste instantie voor om te wachten met kopen.

Tegenover een mogelijk lagere koopprijs staan wel de hogere netto maandlasten van de annuïteitenhypotheek. Als u nu koopt, betaalt u mogelijk een hogere koopsom dan in de komende jaren, maar profiteert u wel jaren van de lagere netto lasten. Ik denk dat velen dat een prettig vooruitzicht vinden.