Nieuws/Buitenland
1234250749
Buitenland

Kunstenaar steelt 50.000 euro van museum: ’Take the money and run’

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Aalborg - Een Deense kunstenaar is ervandoor gegaan met meer dan 50.000 euro. Kunstenaar Jens Haaning had het contante geld geleend van een museum om er een kunstwerk van te maken. Het kunstwerk zal er echter nooit komen, Haaning heeft het geld namelijk achterovergedrukt.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

De 56-jarige Jens Haaning was met het Museum of Modern Art in Aalborg overeengekomen de grote som contant geld te gebruiken voor het maken van twee kunstwerken. De kunstwerken zouden een Deens en een Oostenrijks jaarinkomen in kronen en in euro’s laten zien.

Toen de conservator van het museum de lijsten vorige week uitpakte zag hij echter niet de beloofde werken. In plaats daarvan had kunstenaar Haaning een nieuw werk met de titel: ’Take the Money And Run’ opgestuurd. Precies dát heeft hij gedaan: de kunstenaar heeft het geld gepakt en is ermee op de vlucht geslagen.

„De kunst is dat ik nu hun geld heb”, zegt Haaning tegen een lokale zender. Volgens de overeenkomst moet het geld worden teruggegeven aan het einde van de tentoonstelling. „Maar dat zal niet gebeuren”, zegt de 56-jarige. „Ik heb het afgepakt.”

De lege lijsten van Haaning: