Nieuws/Binnenland
1234590
Binnenland

Slachtoffers ramppand betaalden woekerhuur

Voor het pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam waarin zondag twee mensen omkwamen bij een felle brand, betaalden de huurders elke maand zevenduizend euro huur. Het waren Polen en een Let die laaggeschoold werk doen.

Dat zegt eigenaar Theo Hoogland. Hij is in Amsterdam al jaren een omstreden vastgoedverhuurder, die meermaals in verband is gebracht met het huisvesten van illegalen. In het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie Van Traa werd hij genoemd in een rijtje van zestien ’criminele organisaties die op de Wallen de dienst uitmaken’.

Het pand was niet groot: de oppervlakte was 62 vierkante meter, en er waren twee etages en een zolder die bewoond werden. Hoogland verklaart de hoge huurprijs doordat de woningen gestoffeerd waren.

De oorzaak van de brand wordt onderzocht, maar Hoogland spreekt van een schoonmaakmiddel dat vlam vatte. Een bewoner poetste volgens hem leuzen van de muur die hij er na een ruzie had opgekalkt. De identiteit van de doden is nog niet bekend.

Lees verder in De Telegraaf van donderdag.