Nieuws/Binnenland
1234591
Binnenland

Poolse excuses aan Russen

De Poolse autoriteiten hebben hun verontschuldigingen aangeboden voor het massale supportersgeweld rond Polen-Rusland. De bijna 200 gearresteerde hooligans die sinds 24 uur vastzitten, moeten wat de regering betreft de zwaarst mogelijke straffen krijgen.

De UEFA liet in harde bewoordingen weten dat het supportersgeweld niet wordt geaccepteerd. Polen en Rusland zullen net als eerder deze week Kroatië overkwam, zware straffen krijgen.Hoewel Polen het ongelukkig blijft vinden dat een deel van de Russen met vlaggen uit het communistische Sovjet-tijdperk een mars hield (de nieuwe generatie Polen haat alles wat met de communistische overheersing te maken heeft), keek Polen vooral in de spiegel. „Het spijt ons verschrikkelijk dat onze gasten zo zijn aangevallen door hooligans en dat ze hun gevoel voor veiligheid kwijt zijn”, zei Jacek Kozlowski, gouverneur van de provincie waarin Warschau ligt.

De kans is aannemelijk dat Rusland na de groepsfase in Warschau blijft. Als bondscoach Dick Advocaat eerste wordt met zijn team in de poule, heeft ook de kwartfinale plaats in de Poolse hoofdstad. Al die tijd zullen de Russen met duizenden in het stadscentrum blijven.

Voor miljoenen tv-kijkers, die de beelden van de confrontaties voor de wedstrijd nog niet hadden gezien, was het dinsdagavond vreemd om in de tweede helft van Polen-Rusland bijna duizend ME’ers langs het veld te zien staan. De politie nam echter geen enkel risico meer. Vechtpartijen in het stadion zouden een nog grotere smet op het EK-toernooi werpen. „Het is nooit eerder voorgekomen dat we zoveel politie in een stadion brachten. Maar er waren sterke aanwijzingen dat er nog meer ging gebeuren tijdens de wedstrijd’’, aldus politiecommissaris Maciej Karczynski. De volgende wedstrijd in Warschau is die van Rusland tegen Griekenland komende zaterdag.