Nieuws/Binnenland
1235067
Binnenland

Inbrekers!

Een van de leukste dingen van vakantie is weer thuis komen, uitgerust en wel. Nóg leuker wordt ´t als thuis alles nog op z´n plaats ligt, er intussen géén inbrekers zijn geweest. Mail mij uw beste preventietips!

Inbrekers worden steeds vindingrijker. Je hebt er zelfs bij die de rouwadvertenties napluizen en tijdens de afscheidsdienst bij de familie op ´bezoek´ gaan. Door alle getwitter en facebook weet tegenwoordig iedereen bijna álles van anderen. Inbrekers lezen mee, dus toeter je vakantie via die sociale kletsmedia liever niet van de daken, want dat is vragen om kraken. Bekend is dat het inbrekersgilde in de treinen naar Schiphol en ook op luchthavens de huisadreslabels van koffers kopieert, noteert of fotografeert. Want door die bagagelabels weten de heren precies wie er de komende weken áfwezig zijn!

Dat je voor goede sloten moet zorgen, liefst sluitwerk waarvan de sleutels niet te kopieren zijn, weet intussen iedereen wel. Sleutels buiten verstoppen is niet handig. Inbrekers worden dan insluipers: zij hebben er een neus voor.

Nadat er bij mij een keer een inbraakpoging was gedaan - een ruit werd ingeslagen, maar prompt ging het alarm af - kreeg ik van de politie een aantal tips. Laat af en toe een spaarlamp aan springen met een schemerschakelaar en zet een tijdklok op een oude radio, zodat er geregeld wat muziek klinkt. Alsof je thuis bent!

Zeg op het antwoordapparaat van de telefoon niet dat je er ´even´ niet bent of – erger nog – dat je op vakantie bent. Roep éérst een paar keer hallo! Alsof je de beller niet goed verstaat. Heeft die je alleen gebeld om te checken of je thuis bent, dan zal-ie na twee keer ´hallo!´ snel ophangen.

Het beste is natuurlijk om de buurvrouw te vragen dagelijks even langs te gaan, de plantjes water te geven, de post uit de brievenbus te halen, eens ´n gordijn dicht te doen of weer open, om het huis een bewoonde indruk te geven.

Zet inbrekers in het licht, maak het ze zo lastig mogelijk, laat ze maar twijfelen of je er bent! Ze zullen dan liever een ander adresje uitzoeken.

Wel eens van vakantie teruggekomen in een overhoop gehaald huis? Mail mij uw ervaringen en uw tips. Liefst vandaag nog naar checkpoint@telegraaf.nl.