Nieuws/Binnenland
1235093
Binnenland

Steeds vaker lijkt de politie tegen ons

Imagoprobleem

Gelukkig kan ik maar niet geloven dat die agente in Rotterdam een dronken portiekslaper zómaar die gemene rottrappen gaf. Toch hebben we bijna allemaal de schokkende beelden gezien.

Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt. Want onze politie hééft al genoeg problemen, vooral een levensgroot imagoprobleem. Steeds minder mensen hebben nog het gevoel dat de politie van ons is. Vraag maar rond: veel mensen denken dat de politie tégen ons is. Pliesie? Daar moet je zo ver mogelijk van weg blijven!

Komt vooral door de keuzes die de leiding maakt. Is er bij je ingebroken, dan kunnen ze niet komen. Te druk. Maar úrenlang liggen ze in de bosje te loeren of er toevallig iemand vijf kilometer te hard rijdt. ’s Nachts is er in Nederland nauwelijks een agent op straat, voor rondtrekkende roversbendes hebben ze geen tijd en ook geen mankracht, maar wél alle tijd en volop dienders om een illegaal hek weg te halen bij iemand geen andere uitweg meer zag dan in hemelsnaam zichzelf dan maar te beschermen.

Wildplassen

Ook het simpele gedrag van agenten, die op straat alleen al door hun uniform altijd in de kijker lopen, kan lang niet altijd de toets der kritiek weerstaan. Met de dienstauto half op de stoep parkeren voor de Chinees als er voor het bureau avondeten gehaald moet worden of wildplassen op plekken waar anderen daar zonder pardon een bekeuring voor krijgen.

Wie anderen komt corrigeren, moet zelf van onbesproken gedrag zijn.

Onze schooljeugd leert al vroeg dat de politie niét je vriend is. Na afloop van een schoolfeest in Den Haag verscheen er rond middernacht een speciaal achterlichtjesteam om de jonge feestgangers die naar huis fietsten massaal te bekeuren. Welke bureauchef verzint zoiets?

Volop keurige Nederlanders, ook veel ouderen zoals de rector van die school, schamperen over de politie. Of ze hebben een uitgesproken hekel aan agenten.

Met ’intern onderzoek’, of een beoordeling van ernstige klachten door de rijksrecherche, komt de politie niet meer weg. Het is niet van deze tijd dat de slager z’n eigen vlees keurt.

Het imagoprobleem van de politie is zorgwekkend. Weet u de oplossing?