Nieuws/Binnenland
1235287
Binnenland

Ziekenhuizen betalen miljoenen aan afkoopsommen

Ziekenhuisbestuurders die vorig jaar gedwongen zijn opgestapt hebben voor ruim 3,3 miljoen euro aan afkoopsommen opgestreken.

De bazen vertrokken als gevolg van reorganisaties, verstoorde arbeidsverhoudingen of kritiek op hun bestuurlijke kwaliteiten. De hoogste vertrekpremie van bijna vier ton is door de Gelre Ziekenhuizen betaald aan voormalig bestuurder Maarten Imkamp. Imkamp kreeg tot maart 2011 zijn salaris doorbetaald, ruim 70.000 euro. Daarnaast ontving hij een ontslagvergoeding van 313.170 euro. In totaal bedroeg de afkoopsom zo’n 385.000 euro.

Dat blijkt uit de ranglijst over goudgerande vertrekpremies, die vandaag verschijnt in het artsenvakblad Medisch Contact. Na Inkamp komt de veelbesproken Paul Smits van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis die – zo nu blijkt – niet alleen de 236.000 euro meekreeg waarvan een meerderheid in de Tweede Kamer vond dat hij het terug moest betalen, maar ook nog drie extra maandsalarissen. Daarmee komt Smits’ werkelijke gouden handdruk op ruim drie ton. Smits vertrok wegens zijn rol in de verwaarloosde uitbraak van de Klebsiella-bacterie, waarbij 118 mensen besmet raakten en hoogstwaarschijnlijk drie patiënten overleden.

Lees morgen meer in De Telegraaf.