Nieuws/Binnenland
1235346
Binnenland

AZ: Bezoek down-under leerzaam

Het werkbezoek van AZ aan Australië vonden trainer Gertjan Verbeek en directeur Toon Gerbrands leerzaam, interessant en leverde een aantal zaken op die de club direct ten goede kan komen. Het duo bezocht onder andere het ’Papendal’ van Australië in Canberra en oriënteerde zich bij het ’Aussie-rules football’. "Negentig procent van de dingen die zij doen, doen wij ook goed, of misschien wel beter. Maar je kunt je voordeel doen met de vijf tot tien procent, die zíj beter beheersen”, zei Verbeek, die zondag terugkeerde en vandaag de eerste training leidt in Alkmaar.

Het AZ-duo noteerde onder andere dat er door het salarisplafond in de fysiek zware sport veel meer geld beschikbaar is om een staf van gespecialiseerde trainers en begeleiders op na te houden. "Bij ons gaat er 60 procent van je budget naar de salarissen van spelers. Misschien moet je wel overwegen om dat terug te brengen naar bijv. 50 procent. Er gaat daar veel geld naar trainers, die data invoeren, naar trainers die per linie van je team werken en specialisten, die het mentale gedeelte onderzoeken. Ze geven hun spelers ook een grote mate van eigen verantwoordelijkheid in hun herstelprogramma’s. Op het gebied van faciliteiten, accommodatie en kennis zijn ze verder dan wij, omdat ze er geld voor hebben. Daar kun je je voordeel mee doen.”

Nieuw trainingscomplex

AZ bouwt aan de westrand van Alkmaar een nieuw trainingscomplex en wil de Australische ervaringen daarbij verwerken. Verbeek krijgt vandaag Victor Elm, Mikhail Rosheuvel en doelman Yves de Winter, die voor 200.000 euro van het gedegradeerde De Graafschap werd overgenomen, als nieuwe gezichten op de training. Verder rekent de coach ook op Steven Berghuis, wiens overgang gisteravond met de laatste details werd rondgemaakt.

Nieuwe linksback

AZ zoekt alleen nog een nieuwe linksback als vervanger van Simon Poulsen, die een aantal grote clubs voor het uitzoeken heeft met zijn transfervrije status. Brett Holman vond reeds onderdak bij Aston Villa. Alleen Rasmus Elm en Jozy Altidore verschijnen vandaag nog niet op de training, omdat ze deze zomer interlandverplichtingen hadden.