Nieuws
1235438
Nieuws

'Rare zaken in voetbal Andorra'

Met sparringpartners als SV Enter, WVC, Twenterand en RKZVC blijkt FC Twente het ideale voorbereidingsprogramma voor de eerste voorronde van de Europa League in elkaar te hebben gedraaid. Daarin is UE Santa Coloma uit het dwergstaatje Andorra de tegenstander.

Voor de situatie ter plekke kan FC Twente zijn licht opsteken bij Geret Mulder, de broer van assistent-trainer Youri Mulder, die veertien jaar in Andorra heeft gewoond. "Zo’n club is qua niveau te vergelijken met een tweede- of derdeklasser in het Nederlandse amateurvoetbal. Het land heeft 68.000 inwoners en totaal geen voetbalcultuur. De betere voetballers van het land spelen voor FC Andorra, dat in de lagere regionen van het Spaanse voetbal uitkomt. Het niveauverschil tussen die club en de clubs die in Andorra zelf spelen is enorm. Het zijn goedwillende amateurs, die er een beetje bij voetballen."

Voorronde Champions League

"Ik had in Andorra een café en bij ons in de zaak zijn we een tijdje bezig geweest met het opzetten van een club, omdat het ons leuk leek ook eens voorronde Champions League te spelen. Uiteindelijk is dat niet van de grond gekomen, maar qua niveau hadden we het kunnen redden. Het is natuurlijk idioot, dat een land met een competitie waar acht clubs aan deelnemen drie tickets heeft voor de voorrondes van de Europese toernooien. UE Santa Coloma is ook helemaal geen zelfstandige club, maar het tweede elftal van FC Santa Coloma, dat na promotie dankzij een naamsverandering in de hoogste klasse mee mocht doen."

Rare zaken

"Er gebeuren wel meer rare dingen in het Andorrese voetbal. Ik kan me herinneren dat een Andorrese club een paar jaar geleden een voorrondewedstrijd moest spelen tegen een club uit een afgelegen land als Oezbekistan. De eerste wedstrijd in Andorra ging al met 5-0 of zo verloren, terwijl de spelers de reiskosten voor de return uit eigen zak moesten betalen. Vervolgens meldde de een na de ander zich af met een ziekte of een blessure.”

Als FC Twente erin slaagt UE Santa Coloma uit te schakelen, wacht in de tweede voorronde het Finse FC Inter Turku, waar Job Dragtsma (ex-FC Volendam) trainer is en Pim Bouwman (ex-NAC Breda) selectiespeler.