Nieuws/Binnenland
1235848159
Binnenland

Ziekenhuizen slepen Van Ark voor rechter om ic-bedden

Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg.

Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg.

EDE - Zeven ziekenhuizen zijn een rechtszaak begonnen tegen minister Tamara van Ark van Medische Zorg omdat ze extra ic-bedden voor coronapatiënten niet wil vergoeden. Dat bevestigt een woordvoerster van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede na berichtgeving door de Gelderlander.

Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg.

Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg.

De ziekenhuizen, waaronder Rivierenland in Tiel en Rijnstate in Arnhem, hadden het aantal bedden op de intensive cares uitgebreid, op verzoek van de minister. Ze zeggen hier echter geen dekkende vergoeding voor te krijgen. Via een rechtszaak willen de ziekenhuizen dit alsnog afdwingen. Volgens de woordvoerster gaat het alleen al bij Gelderse Vallei al om een strop van 3,5 miljoen euro.

„Ons is gevraagd ons maximaal in te spannen het aantal bedden uit te breiden en alle bedden te beleggen. En we vragen verpleegkundigen om soms wel twaalf uur per dag te werken. Dan is het wrang dat we de vergoeding niet krijgen waar we recht op hebben”, zegt Arjen Hakbijl, bestuurder bij Gelderse Vallei, tegen de Gelderlander. Volgens de ziekenhuizen liet de minister eerder weten dat ze konden vertrouwen op bekostiging.

Bij Rijnstate Arnhem bedraagt de schade enkele miljoenen euro’s. „Gezien de enorme inzet van extra ic-plaatsen bij Rijnstate vinden wij het redelijk dat dat extra ook volledig vergoed gaat worden. Gezien de kleine financiële marges en de financiële kwetsbaarheid van ziekenhuizen in deze onzekere tijd, vinden we ook dat er snel duidelijkheid moet komen”, stelt het ziekenhuis.

Alle ziekenhuizen is in het voorjaar van 2020 gevraagd een plan op te stellen voor de opschaling van de intensive care. Zij konden daarvoor subsidie bij het ministerie van Volksgezondheid aanvragen.

Een exacte datum is nog niet bekend, maar waarschijnlijk dient de zaak deze maand nog.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo