Nieuws/Binnenland
1235962
Binnenland

Nabestaanden betalen uitvaart te laat of niet

Nabestaanden betalen steeds vaker de hoge rekeningen bij begrafenissen en crematies te laat of helemaal niet. De belangrijkste redenen zijn dat de familie van overleden mensen door de crisis niet langer voor duizenden euro’s kan bijspringen en dat verzekeraars bij overlijden minder uitbetalen.

Een stijgend aantal lijkbezorgers krijgt hierdoor hun facturen niet meer betaald of moet veel langer wachten op hun geld. Voorzitter Paul Koeslag van de Nederlandse branchevereniging voor gecertificeerde uitvaartondernemingen: „We krijgen van veel leden klachten dat het zes weken langer duurt dan normaal voordat ze rekeningen betaald krijgen. Dat is boven op de normale termijn van vier weken.”

Begrafenisrekening van onverzekerde

Familieleden schrikken zich een hoedje van de begrafenisrekening. Het gaat vaak om het deel waarvoor de overledene niet verzekerd was bij een uitvaartverzekeraar. Zonder apart spaarpotje moeten zij opeens hun beurs trekken om de lijkbezorgers te betalen, vertelt ondernemer Rob de Haan. Hij heeft een webloket waar ondernemers hun openstaande facturen kunnen doorverkopen voor cash. „De openstaande rekeningen variëren tussen de 2200 en 4500 euro.”

Vier keer zoveel vorderingen

De laatste acht weken is er een toename van het aantal onbetaalde rekeningen, ziet hij. „Wij kregen tot en met maart gemiddeld tussen de een tot vijf vorderingen per maand op nabestaanden ter verkoop aangeboden. Dat zijn er de afgelopen maanden tussen de vijftien à twintig per maand.”De branche maakte onlangs bekend klanten beter te gaan informeren over extra kosten, als bijvoorbeeld gekozen wordt voor een andere uitvaartonderneming dan aan de verzekeraar verbonden is.