1236499
Binnenland

Hype schopincident irriteert korpschef

Korpschef Frank Paauw van de politie Rotterdam-Rijnmond zegt dat hij „verbaasd en geïrriteerd” is door het feit dat iedereen meteen een mening had over het politieoptreden, waarbij een dronken Let door een agente werd geschopt.

Het is volgens Paauw niet meer dan terecht dat het Openbaar Ministerie (OM) de agente die betrokken was bij het zogenoemde schopincident in Rotterdam niet vervolgt. "Bij de aanhouding is inderdaad geweld gebruikt. Noodzakelijk en onvermijdelijk”, aldus Paauw. De arrestant die is geschopt, gedroeg zich volgens Paauw „zeer onvoorspelbaar en agressief”.

Het stoort Paauw dat er een hype ontstond nadat beelden van het incident op YouTube werden gezet. “Iedereen heeft een mening over hetgeen op het filmpje te zien is, zonder de context te kennen. De media, de burgers en ook de politiek." Paauw wijst erop dat de agenten te maken hadden met een „zwaar beschonken man die een handboei om één hand had”. „De agressie van de verdachte tegen de politieagenten wordt echter niet getoond in het gewraakte filmpje.”

De arrestant is een 29-jarige bewoner van de Riederlaan, de straat waar de aanhouding plaatsvond op zondag 17 juni. Hij zou die dag ongeveer 30 glazen bier en wodka hebben gedronken.

„Dat de politie soms geweld moet gebruiken, is een feit. In deze situatie bleek dat de dronken verdachte fysiek geweld tegen de agenten gebruikte en zich verzette tijdens zijn aanhouding.” Volgens Paauw hebben het Bureau Interne Zaken en het OM „snel en gedegen” onderzoek gedaan. Paauw is blij dat de politieagente niet wordt vervolgd.