Nieuws/Binnenland
1236780
Binnenland

Rommelige zomer

Voorlopig zijn we nog steeds niet uit de eurocrisis: wel of geen euro-obligaties introduceren, een bankunie maken of toch maar niet. Nog meer middelen naar het Europese noodfonds? Mogelijk meer nationale bevoegdheden naar Brussel overbrengen? Het dreigt een rommelig geheel te worden deze zomer.

De beleidsmakers (welk beleid?) blijven maar vergaderen: de G20-bijeenkomst in Mexico, eind deze week al weer een Europese top, tussendoor bijeenkomsten van de Europese ministers van financiën, enz. enz. Ik heb aanleiding de vertrekkende president van de Wereldbank, Robert Zoellick te citeren: “Europese politici handelen altijd een dag te laat en beloven een euro te weinig."

Hij heeft gelijk; structurele problemen worden (nog steeds) niet aangepakt. Het lijkt op de situatie waarin een jongetje alleen, wat wankel op zijn voetjes, aan de rand van de vijver de eendjes staat te voeren. Regulier toezicht is er onvoldoende. Wat verder weg staan enkele toeschouwers eindeloos met elkaar te discussiëren over hoe het nou toch komt dat het jongetje geen zwemvestje aan heeft. En wat ze moeten doen als hij straks toch in de vijver valt. Moeten zij nu al actie ondernemen of is er straks wel iemand die hem dan zal redden?

Verder lees ik dat het in Nederland slecht gaat in de modebranche en de doe-het-zelf sector. Consumenten aarzelen met geld uitgeven. En we zijn zo’n rijk land... Het totaal van alle spaargelden in Nederland bedroeg eind april 315 miljard euro. Vergeleken met april 2011 bijna 20 miljard euro meer (bron: CBS).

ING heeft onlangs onderzoek gedaan naar ons beleggingsgedrag. Het blijkt dat van de Nederlanders momenteel slechts 4 procent geld durft te beleggen. In 2007 bracht 11 procent van de Nederlanders hun overtollige geld nog naar de aandelenbeurs. Overtollig geld zijn de middelen die je nadat de spaarreserve voor onvoorziene uitgaven is opgebouwd, zou kunnen beleggen. Gezien het enorme spaarvolume zijn die er wel degelijk.

Jammer

Jammer, want ondanks alle economische onzekerheid, die er overigens altijd is, zijn er nog steeds interessante beleggingsmogelijkheden. In eerdere columns attendeerde ik u al op aandelenfondsen met een hoog dividendrendement (4 à 5 procent per jaar) die tevens al te heftige negatieve koersbewegingen kunnen dempen. ‘Kopen en wegleggen’, een beurswijsheid die nog steeds opgaat.

U zou, als u niet wilt beleggen, kunnen overwegen op een andere manier een hoger rendement te realiseren. Bijvoorbeeld door te besparen op uw energiekosten. Nederland loopt achter bij landen als Duitsland en Italië als het gaat om alternatieve energievoorziening voor particuliere huishoudens. Vanaf volgende week stelt de Nederlandse overheid voor particulieren weer subsidie op zonnepanelen beschikbaar. Wat je leest, is dat zonnepanelen op de investering in euro’s gemeten een rendement van 8 tot 10 procent opleveren. Een stuk lucratiever dan overtollig geld op een spaarrekening aanhouden. En u geeft onze economie en het milieu daarmee een stimulans. Stof tot nadenken?

Veel sport deze zomer. Het Nederlands elftal heeft in het EK-voetbal de KNVB en ons land een negatief rendement en dito imago bezorgd. Zoals aandelenbeurzen soms drie dagen negatief scoren, presteerde het duurbetaalde voetbalteam dit ook. En voetbal had onze zomer net iets minder rommelig kunnen maken. En of het nu om verkiezingen, voetbal of beleggen gaat; voor allemaal geldt hetzelfde; laat de ratio het vooral niet afleggen tegen de emotie.