Nieuws/Binnenland
1237144802
Binnenland

Vanaf 2024 geen wegwerpplastic op kantoor, horeca en festivals

DEN HAAG - Vanaf 2024 zijn wegwerpbekers of -maaltijdverpakkingen niet meer toegestaan op kantoor, in de horeca of op festivals, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Op deze plekken moet men dan herbruikbare borden of bekers gaan gebruiken.

Kartonnen koffiebekertjes, die een laagje van kunststof hebben, mogen dan niet meer. Hiervoor geldt een uitzondering voor zorginstellingen. Men moet bovendien gaan betalen voor koffiebekers die iemand voor onderweg koopt. Verkooppunten mogen hier zelf de prijs voor bepalen. Wel moeten zij herbruikbare alternatieven aanbieden. Deze maatregel gaat al in per juli 2023.

9 miljoen plastic bekertjes

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om toch bepaalde plastic bekers of verpakkingen te gebruiken, zolang hiervan maar 75 tot 90 procent weer wordt ingezameld en hergebruikt. Dat mag alleen „wanneer het echt nodig is”, aldus de staatssecretaris.

Heijnen schrijft dat in Nederland dagelijks 19 miljoen plastic bekertjes en voedselverpakkingen worden weggegooid na eenmalig gebruik. „Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen.” Volgens Heijnen is een „ommezwaai” van wegwerp naar hergebruik nodig. De afwasbare mok moet volgens haar dan ook de norm worden.

Het verbod op de wegwerpplastics was eerder al aangekondigd, maar komt er nu definitief. De Europese Unie heeft regels om zwerfplastic tegen te gaan en daar komt deze Nederlandse aanscherping uit voort.

Eerder werden plastic rietjes, bestek en roerstaafjes al in de ban gedaan. Ook is het sinds 2017 verboden voor winkels om gratis plastic tasjes te verstrekken. Volgens Heijnen had deze maatregel succes; het aantal plastic tasjes dat in het zwerfafval belandt is met 70 procent afgenomen. Verder moet men nu ook statiegeld betalen over kleine plastic flesjes.